RIJEČ IGRE SA SLOVOM ARANŽMANA

Perugia4Vivian Cook

Profesor emeritus za primijenjenu lingvistiku,
Newcastle University;
Gostujući profesor, Sveučilište u Yorku.

Izvornik: Word Games with Letter Arrangement

Ove igre riječima su za više od jedne osobe, a ne vrsta slagalice i sl koji se obično obavljaju pojedinci, koji su dostupni svuda.

Jedna vrsta riječi igra uključuje formiranje riječ od proizvoljne kolekcije pisama kao u komercijalno dostupnih Scrabble, Kanugo ili Lexicon. Vještina je pitanje pronalaženja kombinaciju koja čini da razgovara sa svih mogućih bodova, odnosno dobiti Q na visokih tonova pismo trgu u Scrabble, itd, i poznavanja frekvencija slova u Scrabble skupa 100 pločica – 12 Es, 6 Ts, 1 Q, itd, slično ali nije isto kao i lista za engleski jezik frekvencija u cjelini. Ovo se obično oslanja na proizvoljan skup riječi, kao što su one u uspostavljena rječniku, a ne svakodnevni engleski vokabular. Knjige na Scrabble uključuju takve dva slova riječi kao što su: Tražim, Bo, ka, KY, od Qi, RI, XI i ut. A manje poznata varijanta je Up Riječi, u kojoj igrači gomilaju pismo kartica na vrhu drugih pisama tako da riječi nikada se ne fiksni jer su u Scrabble.

No, sve su to u suštini igraju s površinom karakteristikama riječi, odnosno slova i njihov redoslijed ne sa suštinom te riječi – njegovo značenje. Da li neko briga šta Tražim znači? (U stvari, OED ima dva ulaza Tražim, jedan zastario značenje stream ‘, jedan živ značenje’ grubu, scoriaceous lava ‘). Brojevi Sudoku imaju isto toliko veze s našim znanjem engleskog jezika kao proizvoljan riječi konkurencije Scrabble.

Olovku i papir pismo aranžman igre obično zahtijevaju najmanje znanje engleskog pravopisa. Ghosts je bio miljenik James Thurber. U ovom jedna osoba bira riječi bez nikome govoriti i najavljuje prvo slovo, recimo B za britanski. Naredni igrač mora nastaviti spelujete mogućeg riječ i dodaje da se ba za bitku. I tako dalje. Trik je u tome da igrač ne smije završiti riječ, nakon što je prošlo 3 slova u dužini. Igrači mogu biti izazov da testira da oni razmišljaju o pravi engleski riječi. Životi su izgubljeni kada riječi su gotovi i kada se nije uspio izazovima; tri života otišao, a ti si duh. U izazovnom verziji poznat kao Superghosts, pisma može se dodati na kraju, u sredini ili na početku riječi.