OpenVZ / Virtuozzo 7 Beta First Impressions

Izvornik: OpenVZ / Virtuozzo 7 Beta First Impressions

Odin i na OpenVZ projekta najavio beta puštanje nove verzije Virtuozzo danas. Ovo je također sljedeća verzija OpenVZ kao dva se spajaju bliže zajedno. Vide svoju puštanje najavu.

Tamo će na kraju biti dvije različite verzije … besplatnu verziju i komercijalnu verziju. Dakle, koliko ja mogu reći da trenutno ga zovu Virtuozzo 7 ali u odnosu wiki stranice koriste imena kolona Virtuozzo 7 OpenVZ (V7O) i Virtuozzo 7 Commercial (V7C).Prvobitni OpenVZ, koji se još uvijek smatra stabilnom OpenVZ puštanje u ovom trenutku na osnovu OpenVZ kernel EL6-based, čini se da se zove OpenVZ Legacy.

Odin je ranije objavio izvorni kod na broj Virtuozzo alata (mailing listu post) i slijedi da se s izdavanjem specifikacija kao izvorne datoteke koje koriste vztt OS Template izgradnje sistema Virtuozzo-a. U planu je da migriraju od OpenVZ specifičnih alata (kao što su vzctl, vzlist, vzquota, i vzmigrate) na Virtuozzo specifičnih alata, iako će vjerojatno biti nekih preklapanja neko vrijeme.

U izdanje uključuje izvorni kod, binarni paketi i Bare-metal distribucija instalater DVD iso.

Bare Metal Installer

Dobio sam priliku da provjerite Bare-metal instalater danas unutrašnjost KVM virtualne mašine. Moram priznati da nisam baš upoznat s prethodnim izdanjima Virtuozzo ali ja sam polu-stručnjak kada je u pitanju OpenVZ. Navikavanje na novi sistem uzima neki napor, ali će svi biti na bolje.

Nisam nikakve screenshotove još od instalatera … mogu to kasnije … ali to je vrlo slična onoj u RHEL7 (i klonovi), jer je izgradio i na osnovu CloudLinux … koji se temelji na EL7.

CloudLinux Confusion

Što je CloudLinux? CloudLinux je kompanija koja čini komercijalni multi-stanar hosting proizvod … koji se pojavljuje pružiti kontejner (kontejner ili nalik) izolaciju, kao i Apache i PHP poboljšanja posebno za multi-stanar hosting potrebama.CloudLinux također nudi KernelCare-based reboot-manje kernel ažuriranja. CloudLinux je definitivno nezavisan od Odin i CloudLinux proizvodi su ni na koji način u vezi sa Virtuozzo. Odin i CloudLinux su partneri razočarao.Zašto je distribucija zasnovana na CloudLinux i da jedan treba CloudLinux pretplatu da ga koristi? Ispostavilo se da je Odin stvarno da ne želi da dalje staviti sve napore i vrijeme potrebno za proizvodnju potpuno novi EL7-klon. CloudLinux je već stručnjak za to … tako Odin udružio sa CloudLinux proizvesti distribucije EL7-based za Virtuozzo 7. Iako CloudLinux sagradili i (mislim) postoji nekoliko osnovnih CloudLinux paketa, sve uključeno je FOSS (Free i Open Source Software). To ne i neće zahtijevati CloudLinux pretplatu za korištenje … jer se ne odnosi na liniju proizvoda CloudLinux je niti sadrži bilo koji od CloudLinux karakteristika proizvoda.

Konfuzija je povećan kada sam uradio update yum post-instalirati i ako nije s yum repo greška od mene da se registrujete CloudLinux. Ispostavilo se da je bug u ovom početno izdanje i registracija nije potrebna. Postoji priručnik Fix uređivanja repo datoteku u /etc/yum.repos.ed/) i zamjene neispravne baze i ažuriranje URL-ova s radnom one. Ova i druge bube i koji će sigurno iskrsnuti će se baviti u budućnosti ISO gradi koji su trenutno predviđeni za nedeljnik puštanje … kao i svaki dan paket gradi i ažuriranja dostupna putem njam.

Pitanja, neke odgovore

Dakle, ovo je prvi napor da se spoje Virtuozzo i OpenVZ zajedno … i opet … meni bio vrlo Virtuozzo neuki … ima dosta toga naučiti. Kako novi sistem razlikuje od OpenVZ? Koje su nove značajke dolaze iz Virtuozzo? Ja ne znam da li mogu odgovoriti na svaki mogući pitanje, ali sam bio u mogućnosti da javno razgovarati sa Odin-a sergeyb u #openvz IRC kanal na Freenode IRC mrežu. Također sam elektronskom poštom na CloudLinux ljudi i dobio odgovor natrag. Evo što sam bio u mogućnosti da shvatim do sada.Zašto CloudLinux -? Spomenuo sam da je već gore, ali Odin nije želio da inženjer vlastite EL7 klon tako da su dobili CloudLinux da to učiniti za njih i što je posebno napravljen za Virtuozzo i nije vezan za bilo koji od CloudLinux proizvoda … a ti ne treba pretplatu od Odin niti CloudLinux da ga koriste.

Šta virtualizacije to podržava -? Prethodna Virtuozzo proizvodi podržali ne samo kontejnere nego vlasnički virtualnu mašinu hipervizor koje je Odin / Paralele. U Virtuozzo 7 (oba OpenVZ i Poslovni koliko ja mogu reći) vlasničkih hipervizor je zamijenjen sa Linux kernel izgrađen-u jednom … KVM. Vidi: https://openvz.org/QEMU

Kako bi bilo libvirt podrška -? Svatko upoznat s EL7 je default setup libvirtd za KVM će biti sretni da znaju da je održava. libvirtd radi po defaultu i mrežnih sučelja koje biste očekivali da bude tamo, jesu. virsh i virt-manager treba raditi kao što se očekuje za KVM.

Odin je radila neke libvirt razvoj i navodno oba virsh i virt-manager treba da radi sa VZ7 kontejnerima. Oni rade sa uzvodno. libvirt je navodno podržao OpenVZ za neko vrijeme, ali nije bilo klijent aplikacije koje OpenVZ podržani. To se mijenja.Vidi: https://openvz.org/LibVirt

Komandne linije alat -? OpenVZ je vzctl je tu kao što je Virtuozzo je prlctl.

Kako bi bilo GUI ili web-based alat za upravljanje – To izgleda nejasno u ovom trenutku. Vjerujem V7C će ponuditi upravljanje web-based, ali nisam siguran o V7O. Kao što je spomenuto u prethodnom pitanju, virt-manager … što je alat za upravljanje GUI … trebalo bi da bude upotrebljiv i za kontejnere i KVM VM. virsh / virt-manager VZ7 kontejner podrška ostaje da se vidi, ali je definitivno na putokaz.

Bilo koji drugi nove značajke -? Navodno VZ7 ima sistem za upravljanje resursima četvrte generacije koji ne znam mnogo o još. Osim najočiglednije stvari (EL7-based kernel, KVM, libvirt podrška, Virtuozzo alate, itd), nisam imao vremena da apsorbira mnogo opet tako, nažalost, ne mogu govoriti da mnoge nove značajke. Siguran sam da postoje tona.

O OS Templates

Ja stvorio kontejner CentOS 6 na novom sistemu … i prije nego preuzimanja unaprijed stvoren OS predložak koji je veliki .tar.gz datoteku (kao kod OpenVZ Legacy) je preuzet individualne rpm pakete. Čini se da se izgradi OS Obrasci na zahtjev iz tekućeg paketa na zahtjev ali to koristi caching sistem u kojem će se održati na prethodno preuzeli pakete u cache direktoriju negdje ispod / veze / predložak /. Ako se željena OS Template ne postoji već u / veze / predložak / cache / zahtijevani paketi su preuzeli, privremeni ploop sliku napravljen, paketi instalirani, a zatim sliku ploop disk je komprimiran i dodao da / veze / predložak / cache kao pred-stvorena OS predložak. Dakle, krajnji rezultat za moju CentOS 6 kontejner stvorio/vz/template/cache/centos-6-x86_64.plain.ploopv2.tar.lz4. Ručno sam preuzme OpenVZ Legacy OS Template i stavio ga u / veze / predložak / keš, ali se to ignoriralo tako da u ovom trenutku, ne mislim da su kompatibilni / upotrebljivi.Jedini OS Template dostupni u vrijeme pisanja ovog teksta bio je CentOS 6, ali pretpostavljam da će na kraju sve od raznih Linux distribucije na raspolaganju kao u prošlosti … oni DEB zasniva kako min i. Mi ćemo morati da sačekamo i vidimo.

Kao što je ranije spomenuto, Odin je već objavio izvorni kod vztt (OS Template izgradnje sistema Virtuozzo-a), kao i neke izvorne datoteke za CentOS, Debian i Ubuntu stvaranje predloška. Oni su također priznali da dolaze iz zatvorenog izvora,vztt je malo previše komplicirano i nije lako za korištenje. Oni planiraju o promeni da ASAP ali pomoć od zajednice će sigurno biti zahvalni.

Kako bi bilo KVM VM?

Ja sam trenutno na odmoru i imaju pristup samo na laptop radi Fedora 22 … da kucam ovo iz … i da ne želi da ga nuklearku … tako da sam instalirao goli-metal distro unutar KVM virtualnu mašinu. Nisam stvarno želim probati nested KVM. To definitivno ne bi bio legitiman test novog sistema … ali očekujem libvirtd, virsh, i virt-manager da rade i ponašaju se kao što se očekuje.

Zaključak

Unatoč nedostatku savršenstva u ovom početno izdanje Virtuozzo 7 pokazuje puno obećanja. Iako je malo neskladno dolazi iz OpenVZ Legacy … sa svim promjenama … nove značajke … posebno KVM … stvarno obećavaju i ja ću gledati sve ispravke kada se događaju. Sigurno je puno posla da se uradi, ali ovo je definitivno dobar početak.Volio bih da čujem od drugih korisnika saznati šta doživljava oni imaju.

Čestitamo Odin i OpenVZ! Ja samo želim da sam čašu šampanjca i mogao ponuditi respektabilnu tost … i da su drugi oko mene da Clank čaše. 🙂