Plima i Tide Prediction

tony-photoTony Phillips

Profesor matematike
Sveučilište Stony Brook

Izvornik:
Tides and Tide Prediction

 


Halls Luka, Nova Scotia; i hale Luka, šest sati kasnije.
iz Greenberg, p.128A


* General stvari o plime i predviđanje plime (ova stranica).
* Uzorci današnje plime predviđanja iz Nacionalne službe Ocean i iz WWW Tide i Trenutni prediktor.
* O vodostaja, plima i struje (uključuje neke povijesti predviđanja plima) na web stranici NOAA / NOS.
* Tide Spectra i Tide Zvukovi: plime rekord predviđeni za različite portove protumačiti kao muzički rezultate.
* Pjesma Tides: 3000 sati od Ancona i Venecije, uređen za Woodwinds, marimba po Levy Lorenzo.
* Detaljnije informacije o harmonijska analiza plime.
* A lijepo Calculus kalkulatorima vježbe: Odgovor Punjenje / zaostaju u Tides.
* Reference.

NAPOMENA: Neke od ovih informacija pojavljuje se u 3 dijela kolone sam napisao u od aprila do juna 2001. godine “ Što je novo u matematiku ” na web stranici American Mathematical Society. Dio III kolone ima lijepu JAVA animaciju od plime prediktor, zbog Bill Casselman.


TIDE intuitivno. Ljudi će u ili iz luke, ili sidrenje u blizini obale, treba da znate unaprijed o ponašanju plime. Plima je uzrokovan privlačenje Sunca i Mjeseca na okeane, i rotacija zemlje, ali je tačan obrazac na neki određeni mjesto na obali ovisi vrlo snažno na oblik obale i na profil morskog dna u blizini. Dakle, iako su sile koje kreću se plima u potpunosti razumio, plime i oseke u bilo jednom mjestu, u suštini nemoguće izračunati teoretski. Ono što možemo učiniti je da snima visine plime na tom mjestu u određenom vremenskom periodu, i koristiti te mere da predvidi plime i oseke u budućnosti. Ovdje je tipičan plima rekord: ovo grafikon pokazuje visinu vode preko četrnaest dana.


Ova slika prikazuje plime rekord za dva tjedna (1-14 januar 1884) u Bombaju. Plima je snimljen na cilindričnim list koji se pretvorio jednom u 24 sata. Svaki dnevni kriva je označen sa svojim datum. Neki očigledno karakteristike: obično postoje dva visokih plima i dvije oseke svaki dan; plime i oseke dolazi oko 50 minuta kasnije svaki dan;tokom dvije sedmice postoje znatne varijacije u svakodnevnom obrazac uspone i padove; obično postoji razlika u visini između dva uzastopna visokih plima (u dnevnom nejednakost). [Od GH Darwin ‘s Encyclopaedia Britannica članak, sada je dostupan online. Imajte na umu da u ovom grafikonu, vrijeme se povećava na lijevoj strani.] Veća slika.
Puta od visokih plima se izračunava i objavljuje Narodna Ocean službe. Za tekući uzorak, kliknite ovdje. Za kompletnu analizu jedne lokacije (Port Aransas, Texas) sa zanimljivom plime obrazac, kliknite ovdje. Metoda koja se koristi danas u SAD-u je modifikacija metodom koja se zove “harmonijska analiza. ” Zapravo, do 1965. plima predviđanja godine ostvareni su strojevi na liniji ovoga


The Tide Predicter (Kelvin, suprotno str. 304).
dizajnirao Kelvin (William Thomson tada Sir) 1873. godine, na osnovu sugestijaod Beauchamp toranj za sumiranje nekoliko trigonometrijske funkcije s nezavisnim periodima.Ovaj stroj je utjelovljenje harmonijskog metoda predviđanja plima.


Tony Phillips
Math Department SUNY Stony Brook
Tony na math.stonybrook.edu
May 20 1999
linkovi ažurirana 17 mart 2013
Novi muzički materijal dodao 23 maj 3015