Dvojnih zvezda među Galactic klasične Cepheids

Izvornik: Binary stars among Galactic classical Cepheids

Uvod

Ova stranica sadrži korisne informacije o tim Cepheids u galaksiji za koje se zna da imaju fizičke drug (ili više drugova). Kada sastavljanja ovog lista, objavljenoj literaturi je kritički pregledani, i kad god su dostupne nove informacije, sajt je revidirana, ažurira i proširena.

Najava ove baze podataka pojavila u Informator o Variable Stars. Kada se govori o ovom sajtu u objavljenih radova navedite sljedeće citat: Sabadoš L., 2003. godine, inf. Bull. Var. Stars, broj 5394.

Drugi važni podaci o Galactic Cepheids (ne samo na binaries) dostupne su u bazi podataka Galactic klasične Cepheids vodi David Dunlap opservatorija. Kliknite ovdje (http://www.astro.utoronto.ca/DDO/research/cepheids/cepheids.html) da se konsultuje sa DDO Database.

Kliknite ovdje (http://www.physics.mcmaster.ca/Cepheid) za dohvaćanje informacija iz McMaster Cepheid Fotometrija i radijalne brzine Arhiva podataka.

Sajt je namijenjen da pruži lako dostupne osnovne informacije za one koji su uključeni u obavljanju ili analiziranje fotometrijska ili spektroskopska posmatranja klasične (tj Pop. I) Cepheids.

Što se tiče fotometrijskih podataka tiče, efekat pratilac je od suštinskog značaja u izvođenju prividnog sjaja i indeksi unutrašnje boje Cepheid. Ako učinak plave glavnog sekvenca drug se ne uzima u obzir (tj promatranim svjetline pripisuje isključivo na Cepheid), prividna magnituda i boja indeksi mogu biti falsifikovani nekoliko stotinku veličine. Lažne (plavlja) boja uvodi grešku u izvođenje međuzvezdanog izumiranja, oponašajući manju količinu apsorpcije. Zajedno sa svjetliju očigledno magnitude (i zbog pratilac) je Cepheid izgleda više blistav nego što je u stvarnosti. U Ukratko, nemar Companion (e) dovodi do pogrešne nulte tačke perioda-sjaj odnos.

Bilo bi lako, ali nerazuman rješenje da se isključe Cepheids pripadaju binarni sistem od kalibraciju period-sjaj odnos jer većina klasičnih Cepheids imaju jednu ili više pratilaca (Sabadoš L., 2003. godine, u GAIA spektroskopija, znanosti i tehnologije, ed . U. Munari, ASP Conf. Ser., Vol. 298, 237-244).

Opis tabele

Glavni stol

U stupcima sadrži:
1. Naziv Cepheid. Ova identifikacija GCVS je povezan sa SIMBAD Database (CDS, Strasbourg, Francuska).
2. Decimala logaritam pulsiranje perioda.
3. Mean svjetline u V bend Johnson UBV Fotometrijski sistem.
4. spektralnog tipa od pratioca.
5. Duplicity status. Značenje slova je kako slijedi:
B – spektroskopskim binarni (dvotačkom označava ako je potrebno potvrda),
B – fotometrijske pratilac, fizički odnos treba istražiti,
O – spektroskopskim binarni sa poznatim orbiti (povezano sa stola orbitalne elemente),
V – vizualni binarni.
6. Povremeno primjedba o značaju ili osobenost date Cepheid.
7. Sveobuhvatna ali nije konačan popis referenci povezane sa bibliografski dio stranice. Sistem kodiranja referenci je kako slijedi:
– U slučaju jedne autora, prva dva slova imena autora slijedi posljednje dvije znamenke godine izdavanja;
– U slučaju dva ili više autora, inicijal ime svakog autora prati posljednje dvije cifre godine izdavanja;

Tabela sadrži orbitalne elemente za binarne Cepheids

Jedan set od orbitalnih elemenata počinje sa imenom Cepheid i završava s kodiranom referencu. U stupcima sadrži:
1. Naziv Cepheid.
2. Gamma-brzina (tj brzina srednje u prosjeku za pulsiranje) u km / s.
3. Polu-amplitude planiranih orbitalnih radijalne brzine varijacija, K, u km / s.
4. ekscentričnosti orbite, e.
5. Dužina u periastron, omega.
6. Epoha od periastron prolaz, T_0.
7. Orbitalni period, P_orb.
8. Mass funkcija, F (M).
9. Predviđeni semimajor osi, a sin_i.
10. Reference (povezano sa bibliografiju), au nekim slučajevima sklonost, ja, i polu-glavne ose, a.
Ako se daje ne spominje, set se nastavlja u narednim liniji gdje su s obzirom na greške odgovarajuće količine.Referentna u ovom drugom redu upotpunjuje skup elemenata.

Bibliografija

Na listi referenci prvi daje potpunu bibliografiju uređen po abecednom redu sljedeći kod koji se koriste u glavnoj tabeli i tablice orbitalne elemente. Radovi iz ove liste koje su objavljene u velikim astronomiji časopisima su direktno povezani sa CDS bibliografskih službi ili oglase.

Priznanja

Sadržaj ove stranice je sastavljen u okviru projekta T029013 OTKA. HTML verzija je pripremio András Holl. Komentari i dodatne informacije o novim ili već poznate binarni Cepheids su dobrodošli, kako bi se ažurirali sadržaj stolova na adresu:

.

László Szabados

Najnovije modifikacija: 5 Avgust 2015