Egzotični Turistički vodič

faceThomas Driemeyer

Bicikl i planinarenje turneje izvještaja u mnogim dijelovima svijeta,
kao i vodič za održavanje bicikl;
i neki stariji softver i hardver projekata.

Izvornik: The Exotic Travel Guide

Volim da putujem. Ja sam bio na sve strane – preko 40 zemalja u Europi, Aziji, Africi, Americi i više i svake godine. Ne koristim putničke agencije (osim u slučajevima kada nemam izbora, morate organizirani obilazak za ulazak u Tibet iz Nepala, na primjer) – biram region, kupite kartu, i idite istraživanje, odlučujući svaki dan, gdje ću biti sutra. To je čista kultura preopterećenja – ne konzerviranu plaže odmor ili turističkog geta za mene! To je jedini način da vide zemlju i njene kulture iz prve ruke.

Ono što zvuči uzbudljivo i lako zapravo radi potrajati pripreme i pravila. Ovo je vodič za egzotične putovanja, u kojoj sam opisati sve savjete i trikove sam naučio tijekom godina i da pratim da mi ture uspjeh. Nadam se da će vam poslužiti previše, jer jednom kada ste okusili slobodu i uzbuđenje obilaska egzotičnih destinacija nikada nećete želite da se zaustavi!

Ja treba da kažem ono što ovaj vodič nije. Ja nisam Marco Polo; Volim određeni minimum stvorenje udobnost kao što su hot tuševi i dobru hranu. Neću spavati pod mostovima, jedu insekte, izmicanje policije, ili se popne na Mont Everest bez kisika ili druge krajnosti koje ponekad idu pod naslovom avanturističkih putovanja. Upravo sam učiniti sve da organizira sebe, umjesto oslanjanja na profesionalne organizatore turneje, a ja volim stavljanje svoje ideje u praksi.

Ako ste ikada imali hir da vide Taj Mahal ili Angkor ili Tokiju, onda nadam se da ovaj vodič će vam pomoći da shvatite to. Ja ću prije svega govoriti o zemljama u razvoju, ne zapadne zemlje. Moja prva turneja upravo se dogodilo kada je, kao mladi student, odlučio sam da bih putovati u Egiptu i manje od sedam dana kasnije bio sam u Kairu. I ti, može biti u 4500 godina piramide naredne sedmice!

Odabira destinacije

Ovaj svijet je veliko mjesto. Koje ste najviše zanima? Egzotične kulture, gledanje svakodnevni život ljudi, vide spomenika i muzeja, Grand planine i džungle, gradovi, ili plažama? (Popis je grubo poredani po mom ličnom ukusu.) To bi trebalo suziti na listi malo. Evo nekoliko mojih omiljenih, ali to je očito vrlo subjektivno.

 • Exotic kulture: moj favorit ovdje je jugoistočne Azije i Indije. Pure preopterećenje, i prijateljski ljudi. Ali afrički Sredozemlja i Centralnoj Americi su i na ovoj listi.
 • Muzeji: vjerovatno imate odredište već na umu: u Evropi ćete biti u potrazi za Prag, Pariz, Venecija, Firenca, Rim, Istanbul, ili bilo koji drugi spajalice. Kultura turneja kao da su rizici degeneriše u jednu od tih deset-prestonica-u-sedam-dana maratona. Ne radi to. Ako ste u Italiji, ne propustite Veneciji; Ako je u Parizu, ne propustite Louvre. Ali, ne strukturira svoje putovanje oko njih. Italija i Francuska su divni mjesta koja nisu zarobljeni u prašnjavim muzejima. To su samo šlag na torti.
 • Spomenici: ono što sam rekao o muzejima ovdje odnosi previše. Vaše odabrane odredište može sadržavati piramide u Gizi, Angkor Wat, ili Taj Mahal, ali oni su pramenovi, nisu jedini odredišta. Pokušajte da ih na kraj svog putovanja. Proverite UNESCO-ve svjetske baštine za vaše odabrane odredište.
 • Scenografija: Ne znam, ne mogu naći ljepotu u pustinjama. Barem ne za više od jednog popodneva. Ja se zaljubio u Himalajima (iako ja ne penju), volim US West Coast, talijanske Appennine planine i pitomim brežuljcima Toskane i Marche, a tek nedavno sam proveo tri dana na krstarenje kroz zapanjujući Halong Bay u Južnom kineskom moru. Opet, listu svjetske baštine pomaže pronalaženju nacionalnih parkova.
 • Gradovi spadaju u dvije kategorije: za stare i (relativno) mirno glavnim gradovima Europe, i haotično i intenzivno živo gradovima zemalja u razvoju. U principu, preporučujem provesti većinu svog vremena izvan gradova. Rim i Bangkoku su bučni megalopolisima ali istinito ljepota se nalazi u manjim gradovima u selu. Ja bih radije provode vrijeme u Sieni ili Montepulciano od Rima, ili Chiang Mai ili Hua Hin od Bangkoka. Svi veliki gradovi imaju neke stvari koje ne čine dobro ture – saobraćaj, buka, trgovačkih centara pune zapadne radnji brend, poslovnih hotela, i dobro utabane turističke razgledanje znamenitosti. To je u redu da se počne ili završi turneju u velikom gradu, ali ja ih ne smatraju isplati obilazak destinacija. Osim ako se radi o samo produženi vikend – naravno, mora da ste vidjeli Prag, Pariz, Amsterdam, San Francisco i Tokiju.
 • Plaže nisu moja stvar. Sviđa mi se provesti dan ili dva u vodi, plivanje ili ronjenje na dah. I volio Havajima, Key West, Krabi, i Halong Bay, ali ja nisam takav tip koji provodi dva tjedna ravno u ronjenje Hurgada na Crvenom moru ili sunčanje na Mallorci u Mediteranu. Ako je to vaša stvar koju čitate pogrešan vodič.

Nakon što je odlučio o osnovnim ciljevima turneje, obično doslovno vrti svijeta, u potrazi za mjesta koja uhvatim fensi. Ja mogu provesti sate sa Google Earth, praćenje Nila ili Amazon, nakon obale Indonezije, ili u potrazi za znamenitostima u Medina Fes. To je stvarno ovisnost.

Zatim napravite popis. Trebao si suzila izbore u regiji svijeta, a vi znate prirodne i ljudskom rukom naglašava da želite dirati usput. Trebao bi izabrati zemlju, ili mali broj zemalja. Nemojte stavljati previše mjesta u obilazak, uvijek možete vratiti kasnije.

Planiranje itinerer

Evo tačke da smatram da je ključ uspješnog putovanja. Možete kupiti vodič. U osnovi postoje tri mogućnosti:

 • Lonely Planeta je moja omiljena. Savršena ravnoteža informacija o mjestima i znamenitostima, sa snažnim naglaskom na transport, smještaj, i jelo.
 • Idemo je sličan, ali više fokusiran na Budget Travel. Nosio sam ih kad sam bio siromašni student.
 • Rough Guide je više fokusiran na opise zemlje i spomenika nego praktičnim putovanja. To je lijepo, ali to ne može biti više nego ekstra, i ja bih radije izbjeći višak kilograma. Isto važi i za Merian, Baedecker, i drugi turistički vodiči – ćete saznati nešto o stvari koje vidite, ali oni vam neće pomoći da putujete. Do njih svakako pročitati prije nego što ostaviti, morate proučavati stvari koje ćete ili nećete razumjeti, ali ih ostavite kod kuće.

Nekada sam spakujem PDA kopije relevantnih web stranica, ali ja rijetko koristi informacije.

Kupiti knjigu koja je kao fokusiran moguće. A Lonely Planet koji pokriva više zemalja, ili čak sve Evrope, nije vrlo korisno, jer nećete dobiti više od nekoliko stranica na svaki grad. Vi ćete uvijek žele više od tri ili četiri hotela oglasi za velike stanice, na primjer. U velikoj zemlji kao što je Indija, pokušati pronaći onaj koji pokriva samo dio koji očekujete da putuju u. Ja sam, povremeno, smanjiti knjigu na pola tako da ne bi morao nositi tako veliku težinu.

Onda čitati knjigu, od korica do korica. Put malo transparentan Post-it markere za mjesta koja vas zanimaju. Ja koristiti za crveno morate vidjeti i žuta za zanimljivih mjesta. Zatim stavite crveni karticama na karti. Itinerer treba predložiti sebe. Pobrinite se da nije previše ambiciozan, jedan crveni tab dnevno je jasno previše, vjerojatno ni jedan svaki drugi dan. Ovisi o mjestu naravno, provesti jedan dan je dovoljan za Taj Mahal, ali ne i za Prag.

 

Vodica Lonely Planeta knjiga s karticama
Vodiča Lonely Planet knjiga s karticama

Možda ćete ići toliko daleko kao zapisivali dan-za-dan itinerar za provjeru izvodljivosti, ali ne držati na toj listi kasnije! Jednom u zemlji u kojoj apsolutno moraju zadržati slobodu da dodate mjesta, drop mjesta, brže ili sporije, u skladu sa vašim fancy. Vidjet ćete odstupiti, a zakucavanje niz itinerar prije nego što počnete će staviti pritisak na vas da nema apsolutno nema mjesta u obilazak. Iz istog razloga, zadržavajući hoteli duž rute (osim prvog i sinoć, više o tome kasnije) je potpuno ne dolazi u obzir. Ne radi to.

Približnu ruta je samo pola posla. Također je potrebno da se odlučiti kada će ići. Vi ne želite da zamrzne u Europi u zimi, ili ući u sezone monsuna u Aziji, ili pronaći sve Alpa planinski prolazi blokirani obilnim snijegom. S druge strane, ne želite da izaberete savršen trenutak bilo jer onda ćete naći sve prepun turista, a autobus sjedala i hotelske sobe će biti oskudna. Volim rubovima glavne sezone. Možda sedmicu ili dvije izvan glavne sezone. Predaleko i da ćete saznati razlog zašto je sezona završena, ili možda naći da je većina hotela su zatvoreni i prozori i vrata su. Možda ćete morati da se bave manje od idealnog vremena, možda je to malo toplije ili hladnije ili više vlažna, ali izbjegavanje gužve i uvijek pronalaženje mjesta i soba će se za to. Možete pronaći prosjeku sunce, temperatura, i stolova padavina u Lonely Planeta ili na netu. U tropima, kiša teži da bude teška, ali kratko.

Šta god da radite, izbjeći vrhunac vremenima kao što su Božić, Uskrs, i osim ako to je tvoj razlog da ode, lokalne nacionalne praznike i festivalima. Ako ne želite da vidite karneval u Riju ili Palio u Siena, vi ćete morati zagristi metak i rezerve sobe dugo vremena unaprijed, i prihvatiti da si možda jedan u gomili od nekoliko stotina hiljada. To nije u duhu ovog vodiča.

IMHO, rad vrši ljudi na Lonely Planeta, a drugi je ono što čini avantura putovanje moguće. Oni rade sve teško istraživanja, i dati vam izbornika koje možete izabrati. Naći ćete greške i citirani cijene su neizbježno malo prenizak, ali nisi mogao to na svoju ruku, pogotovo u više egzotične zemlje u kojima se ne govori jezik (ili dešifrirati abecede!) I oni don ‘t govoriti tvoj. Ne mogu dovoljno nagraditi ove momke.

Pripreme

Ovdje su stvari koje se brine tjedana, u nekim slučajevima mjeseci, prije nego što odeš.

Vize

Sa evropskom pasoš, nema puno zemalja u kojima je potrebno da dobijete vizu prije nego što ode, ali oni postoje. Vijetnam je jedan, ili Kina. To je teže za SAD Amerikanci (Ja sam rekao da je to zato što su oni daju posjetitelja na svojim granicama teško). Odlazak web stranicama stranih službi svojoj zemlji, ili lokalnih ambasade u zemlji (iako stranicama malih egzotičnih zemalja imaju tendenciju da se ne vrlo koristan).

Ako ste njemački, stranicama Auswärtiges Amt su vrlo korisni, naći ćete ne samo informacije o vizama tamo, ali i opće informacije o zemlji, uključujući i sigurnosna upozorenja.

Inokulacija

Egzotične zemlje imaju egzotične bolesti. Iako je vaša prva briga će izbjeći nonbottled vodu, iz slavina ali i kocke leda u pića ili stvari koje peru salate ili voće sa, tu su i klice taj paket više od udarca. Pitajte svog doktora o difterija, tetanus, FSME, i hepatitisa, a možda i kolera i tifus.Vaš # 1 zabrinutost u tropskim zemljama, daleko od velikih gradova, je malarija. Nosim malarije lijekove (Lariam), ali ne dobiti inokulisane jer to je prilično grub postupak.

Imajte na umu da neki Vakcine trajati nekoliko nedelja da “preuzme”, ili zahtijevaju drugi hitac, nakon šest tjedana. Saznaj dovoljno rano. Ako putujete u Europi, Sjevernoj Americi, Japanu, i druge industrijske zemlje, možete prilično zaboraviti Vakcine, osim ako idete trekking u nacionalnom parku. Ali, pitajte svog doktora ionako, ne uzimajte moju riječ za to!

Osiguranje

Kupiti putno osiguranje. Možete ih dobiti u Turističke agencije za vrlo povoljnim cijenama, za period ćete biti u inostranstvu. Uvjerite se da je osiguranje pokriva stvarne troškove, a ne ono što bi koštalo kod kuće (liječenje u SAD-u može biti izuzetno skupa, na primjer).

Također bi bili sigurni da pokriva hitne prijevoz kući, ako je domaće sudije doktor da je to potrebno. Let kući ne treba da zavisi o odobrenju osiguravajućeg društva! Hitni transport može biti veoma skupo i osiguravajuće društvo će biti jako motivirani da odbije isplatu.

Ne vidim bilo kojem trenutku izgubio prtljagu osiguranja i slično. To je jeftin, ali vi ste teško prikupiti.

Rezervacija letova

Ja rezervirati sve moje letove, ili vozne karte, na webu. Nikada nisam dobio dobru ponudu na velikom lokacijama kao što su Expedia ili Opodo, izgleda da su preprodavati samo običan avionske karte, ali nemaju dobre ponude. Sada sam posebno izbjeći fly.de zbog svoje agresivne advokata. Ali to često radi na provjeri tih mjesta za letove na raspolaganju, a zatim idite na avio-stranicama direktno.

Ako ste ostati na istom kontinentu, prvo provjerite web stranice vaše lokalne aerodroma da vidimo koji Airlinesa idu gdje. Zatim provjeriti na stranicama tih Airlinesa. Posebno budžet Airlines kao Air Berlin, Easyjet, Ryanair, Transavia, Air Asia, i mnogi drugi. Proračun Airlines Čini se da su uglavnom evropski fenomen, ali Air Asia je uspješno primjene ideja u Aziji. Ja rezervirali letove s njima u lokalnim kafićima Internet. Da li na umu da budžet Airlines često uštedjeti novac leti u manje zračne luke: nemojte se iznenaditi ako Transavia takozvani “Amsterdam Airport” je u Rotterdamu, ili Ryanair vas ostavlja ne u Heathrow, ali u Stanstead, koji je šezdeset kilograma vožnje taksijem u London.

Glavni problem sa internet rezervacije je da imate malo kontrole nad vezama. Prije dvije sedmice sam imao jedan sat da se poveže u Hong Kongu. Web stranice su mislili da je u redu, ali to je stvarno čvrsto. Vi obično ne dobiti mogućnost preseljenja jednu nogu od leta dobiti više vremena. Ali, Hong Kong je dobro organizovan zračne luke, kao što je Amsterdam Schiphol.

Postoje zračnih luka gdje apsolutno ne želite da se povežete. New York JFK vodi taj popis, ali Heathrow je gotovo kao loše. CDG u Parizu i Frankfurtu u Njemačkoj su bolji, ali nije velika. U principu, ako letite u SAD-u, učiniti sve što možete da izbjeći povezivanje u SAD. Postupci imigracije su na granici fašističke, i morate dohvatiti i ponovno provjeriti sve vaše prtljag. Imigracija može trajati 30 minuta, ali isto tako vjerojatno četiri sata ako nemate američki pasoš (onda je to lakše). Ja sam nekada imao 24-satni kašnjenje prilikom povezivanja u New Yorku JFK u San Franciscu.

U početku sam našao pojam rezervacije skup let i primaju ne više od potvrdni kod uznemirujuće. Ali to nikada nije uspjelo.

Kada ste rezervirali let, rezerva sjedala. Neki ljudi će sada saznati vrstu zrakoplova, provjeriti raspored sjedala, i pokušati dobiti najbolje sjedište u avionu. Koji je prozor izlaz red osim na sredini jedan u 747, gdje pola vaš prostor noga donosi hitne slajd kutiju. Nikada dobiti prvi ili zadnji red u ekonomiji na zid, jer vi ili ne može da se naslonite ili nemaju prostora za noge. Ako ste prvo letjeti na 747, najbolja mjesta su frontmost gornje palube prozor sjedala; u poslovanju to je frontmost dva prozora sjedala pod kokpita u 747, ali ne i na drugim planovima zbog pitanja noge.

Ja samo nazvati mjesta avionske i rezerve prozor negdje u prednjem pola. Predaleko i izađeš kasno i može propustiti prvi shuttle bus (koji često dobiti sa jeftinim Airlines), koja može biti problem sa čvrstim vezama. Onda sam se pojavio na aerodromu u realnom rano, najmanje dva i po sata prije ulaska (prije otvara brojač) i razgovor sa agentom. Imajte na umu da neke aviokompanije dozvoljavaju rezervacije sjedala u svakom trenutku, ali mnogi odbijaju rezervacije do tjedan dana prije leta.

Zašto prozor sjedala? Ja najbolje spavati tamo i ne se probudila moj komšija sjedište koji treba da koriste toalet.

Booking

Nemojte napraviti grešku preteranog planiranja, i booking na vašoj ruti. Želiš da budu slobodni da odluče svaki dan, gdje želite ići sljedeći, ostati na mjestima želite, i brzo ostaviti mjesta vam se ne sviđa. Ali ja preporučiti rezervirati hotel za prvu noć. Ako zakasne, dvije noći. Kao što ću kasnije objasniti, to je često teško naći hotel po dolasku u zemlji, i to je lijepo doći u mjesto da ide u nepoznatom zemlji.

Obično pick srednje klase hotel iz vodič knjige. Radije hotelima ili pansionima poznat po upućeni domaćine koji mogu pomoći uređenje pa nadalje putovanje, i pansionima popularne backpacker, gdje možete spojiti na druge putnike i slušati njihove priče i preporuke. Ovo je vrlo korisno.

Ako hotel nudi prijevoz od zračne luke, rezervirati i to. To je obično skupima, ali je nekoliko dodatnih eura su dobro vrijedi luksuz izbjegavanja komplikacija na aerodromu, gdje će se reklamira pokušati muljaža vas. (. Više o tome kasnije) ćete morati dati hotel sa svojim brojem leta i lako se piše ime; moje prezime je teško čarolija pa sam im rekao da nose znak da upravo piše “Tomas”.

Moglo bi vam se uzeti u obzir rezervacije i sinoć. Ne bi trebalo da smanji itinerer suviše fino i stići na vaše konačno odredište neposredno prije lišće let, jer transport može biti nepouzdani. Ja obično srediti moja putovanja da stigne i otputovati u različitim gradovima, pa sam rezervirati dvije noći na kraju. Također sam razmetanje i rezervirati najbolje povijesnog hotela mogu, kao što je orijentalni u Bangkoku ili Metropole u Hanoju. (Šteta što je Stari katarakte u Aswan se ne može lako postaviti na kraju turneje, ovdje sam slomila pravila.) Ali samo razmotriti istorijsko hotela sa pet zvjezdica, a ne uobičajene dosadne poslovne lance poput Hilton koje su iste sve cijelom svijetu! To su bacanje novca.

Cellular roaming partner

Ako nemate GSM mobitel, kupiti jedan. Novi telefoni kreće ispod 25 € bez ugovora, kao što je Motofone F3 u Amazonu. Primitivna ali funkcionalan. Ako ste posjetiti SAD, pobrinite se da je to Triband ili Ekran telefona, jer oni ne koriste standardne međunarodne bendova postoji (ovo diskvalificira F3). Ako ste Amerikanac i imaju ne-GSM telefon, možete ga ostaviti kod kuće, ostatak planete s vrlo malo izuzetaka (Japan) koristi GSM.

Ja obično pokušati kupiti lokalnim GSM SIM kartica u zemlji koju posjetite. To je daleko jeftinije nego da koristi svoju karticu. No, u slučaju da to nije moguće, obratite se svom domu usluga koji ima roaming ugovor s lokalnim provajdera. Neki, poput njemačkog E-plus usluga i pripejd brendova, su roaming ugovore samo za dolazne, ali ne i odlazne pozive! Ja ran u tu zamku pri pokušaju da koristim Simyo karticu u Egiptu.

Zatim provjerite troškova izrade i primanje poziva u zemlji. Trošak često se razlikuje za različite lokalne provajdera. Naći najjeftiniji jedan, a kada je u zemlji, pokušajte se registrirati s tim dobavljačem.

ATM kartice i gotovina

Ovih dana, vaš dom bankomat kartica će raditi u gotovo svakoj zemlji. ATM kartice imaju tendenciju da snosi daleko niže naknade za transakciju od kreditne kartice. Naknada ovisi o lokalne banke, i tu može biti gornja granica na dnevnom povlačenja. Vaš dom banka može imati ugovor s lokalnim banku da se odrekne sve naknade; Na primjer, Deutsche Bank u Njemačkoj i Bank of America u SAD-u nude besplatno povlačenja međusobno karticama. Razgovarajte sa svojim banci. Pobrinite se da imate dovoljno novca na računu i ne postoje ograničenja niske povlačenje.

Možete prilično zaboraviti putničke čekove. Oni su imali njihovo korištenje prije nego univerzalno dostupan bankomata, ali ne više. Njihova jedina preostala prednost je da su osigurani u slučaju gubitka, pod uvjetom da ste napisali ček brojeve. Ali to nije lako ih unovči.

To je obično dobra ideja da se malo lokalnoj valuti prije nego što ostaviti. To može biti iznenađujuće teško pronaći bankomat na aerodromu kada dođete; u nekim zemljama ste pronašli bankomata samo u bankama. Treba ti nešto novca da plati za vožnju u grad. Mnogi valute nisu slobodno zamenjivi i ne mogu se izvoziti ipak. Izbjegavajte velike račune.

Mnoge zemlje prihvatiti američkih dolara i eura. Neki, poput Kambodže, naplatiti 20 US $ (i samo US $!) Za vizu. To nikada ne može povrijediti da nosi dolara ili eura. U mnogim zemljama, posebno u blizini Europi i na glavnom turističkih destinacija u Aziji, eura zamijenio američkih dolara kao devizne izbora, ali dolara, a ponekad i britanskih funti, su također prihvaćeni. Druge zemlje, poput Vijetnama, i dalje preferiraju dolara. U svakom slučaju, donijeti samo oštre nove račune, bez mrlje, bez suza, ne rukom pisane bilješke, ne zgužvane! Takvi računi će vjerojatno biti odbijen. Opet, donose male račune, 20 dolara ili 20 eura mogla bi biti ogromna količina novca u zemlji, a nećete dobiti promjenu. To je kao plaćanje autobusa kod kuće uz račun 100 €. Neće raditi.

GPS mape

Ja sam veliki fan ručni GPS jedinica, konkretno, moji ojačani Garmin Vista HCX sa svojim novim visoke osjetljivosti prijemnika koji radi u autobusima i često u zatvorenom prostoru. Ja ga koristiti za snimanje sve moje pokrete, i staviti na stazu u Google Maps kad se vratim. Ali treba ti ugrađeni kartu za to biti korisno. Zapadne zemlje su dobro pokriveni, ali, nažalost, čini se da nema dobre mape za Azije i Afrike. U MapSource karti svijeta je često dovoljan, iako mu nedostaje gotovo sve ceste i blago misregistered.

Također možete pretraživati neto za staze i točaka. Oni su teže naći nego što bi se moglo očekivati, a mnogi nisu tačne, ali sve može biti od koristi. Koristite Google Earth pronaći važne znamenitosti, kao što su gradovi, otoci, glavni autoput raskrsnica, i interesantne, i unesite ih kao točaka. Ovo je korisno jer često ćete naći sebe u autobusu u kojoj niko ne govori vaš jezik i ne možete shvatiti gdje izaći. Vi ćete biti vrlo zahvalan ako možete orijentišete sa GPS karte ili točke udaljenosti. (Ja koristim GPSBabel program za pretvaranje podataka između Google Earth i Garminov format.)

Šta ponijeti

OK, vi ste izabrali odredište, dobio sve planirano, i napravio svoj pripreme. To je vrijeme da se spakujem torbu. # 1 greška je da donese previše stvari. Ja ću pretpostaviti da putujete u toplo i sunčano odredište, a ne sjeveru Norveške ili Islanda u zimi. Ja koristiti jednu litru 30-40 ruksak. To mora biti ugodno; možete nositi ga satima. To znači da dobro podstavljene naramenice kuk, prsa naramenice, mesh koji omogućava zrak teče između leđa i ranac, i dovoljno džepova. Vi ćete želite podijeljen glavni odjeljak (pola za odjeću i pola za druge stvari) i najmanje dva velika džepa na vrhu ili na leđima držati male stvari koje vam je potrebno da brzo pristupiti na putu. Bočni džepovi za držanje ili remen na stvari poput vode boce su dobro.

Moj je dovoljno mali da stane pod ekonomiju avion sjedalo. Na taj način nitko ne može izgubiti svoj prtljag. Također sam nositi izuzetno lagan sklopivi ruksak; Stavio sam stvari u njemu da ne mogu uzeti u kabinu (krema za sunčanje (nemojte me počeo na one idiotske ograničenja na tekućine), švajcarski vojni nož, a džemper i peškir da ugura tako prtljaga transportera neće jesti) i provjeriti. Ako avionske misplaces to, to nije veliki gubitak. Po dolasku, ja zapakujte je u glavni torbu.

Ukupna težina, uključujući i ruksak, ne smije biti veća od 10 kg mnogo. Ako vam je potrebno da nose dodatne planinarenje čizme ili opremu za kampovanje, možda ćete biti u potrazi na 15 kg ili više, ali vi bolje znate što radite, jer to neće biti zabavno lug oko. Još bolje nego kofere ili torbe ipak više. Ne zaboravite da možete učiniti praonica gotovo bilo gdje na planeti, a to je lako kupiti džemper ili drugih predmeta, ako i kada su vam potrebni. Jednom, kad sam našao Himalajima mnogo hladnije nego što se očekivalo, jednostavno sam otišao i kupio vrlo lijep i apsurdno jeftini džemper od kašmira da još uvijek imam. Vi ćete imati problema sa ispunjavanje 10 kg meta, vaganje svaki komadić i ponderisanja njegovu korisnost, ali veruj mi, to je dobro vrijedi truda. Vi ćete upoznati mnogo suputnike koji kukaju da su doveli previše, ali nikada nećeš upoznati nekoga ko misli da premalo doveli!

OK, sve do detalja. Ovdje je moja lista pakovanja. Web je preplavljen pakovanje lista preporuka, ali sam koristio i rafinirani ovaj jedan za desetine putovanja do udaljenih zemalja i to me je dobro služio. Carry stavke označena sa zvjezdicom (*) na lako dostupnom mjestu za vrijeme leti do odredišta.

 

Dokumenti
Ulaznice * Papir karte ili elektronski ispis karata.
Novac * Euro, USD, u lokalnoj valuti ako je dostupno.
Pasoš * i pasoš fotokopija Ako je potrebno; i ID kartica dovoljno za građane EU u EU i većina ostatka Europe.
Kopija pasoša Fotokopija glavne stranice i stranice viza.
ID kartice ili vozačke dozvole Sakriti ličnu kartu i pasoš fotokopija u drugom mjestu nego pasoš; ako je ukraden i dalje možete dokazati svoj identitet u ambasadu.
2 fotografije za pasoš * Neke zemlje ih traže prilikom izdavanja viza na dolasku.
Putno osiguranje Pobrinite se da sadrži brojeve telefona za izvještavanje hitne slučajeve.
ATM kartica * I dovoljno sredstava na računu.
Kreditna kartica I telefonski broj za prijavu krađe.
Frequent Flyer kartica * Mogu vam dati pristup međunarodne zračne luke salonima.
YH kartica Za putovanja u evropskim zemljama. Nije neophodno. Njemački za mlade su često prepune djecom. YHS čini se da nestaje.
Vodič knjiga *
3 Post-it naljepnice Kao markere za vodič knjigu.
Karte Ako vam je potreban bilo koji i nemaju GPS mape.
2 kemijske olovke * Za popunjavanje obrazaca ulazak, carinske deklaracije, odnosno zahtjeva za vize.
Business kartice Ili mali jastučić papira, za razmjenu e-mail adrese ili URL-ove da ostanu u kontaktu sa drugim putnika vas će se sastati.

 

Elektronska oprema
GPS prijemnik i baterije Ako donijeti Rechargeables, ne zaboravi punjač. Pobrinite se da imate pravo mape instalirane.
Kompas Ako nemate GPS prijemnik.
Digitalni fotoaparat * Pogledajte ispod za više informacija o odabiru pravi model.
Flash kartice Za kameru. Bi bili sigurni da rade, neke kamere odbaciti neke kartice, posebno ne-SDHC 4GB SD kartice. Preporučujem najmanje 4 GB tjedno za JPG.
Baterije kamera Preporučujem donoseći tri seta baterija. Također donose punjač.
Stativ kamere Mali jedan za noćne snimke, ili mali bean bag.
Baterijska lampa Uključujući baterije. Preporučujem snažne LED verzija.
mp3 ili video player * I slušalice, i punjač. Ja nositi OTG-sposoban Android mobilni telefon koji može napraviti backup flash kartica fotoaparata. Ako imate jedan previše, i donijeti potrebne USB adaptera.
PDA ili notepad Imam PDA sa palcem tastaturu koja koristim da napišem putovanje dnevnik. Ne zaboravi punjač. Ako nemate PDA koji možete pisati o efikasno, donijeti malo papira notepad. Vi ćete njegovati svoj dnevnik kasnije. Nemojte očekivati da nađemo dovoljno internet kafići pisati vaš blog svake večeri.
GSM mobitel I punjač, i rezervnu bateriju, osim ako imate iPhone …
Adapter za napajanje Po potrebi: SAD, Evropska, a Britanci su svi različiti. Evropskih djela u većini zemalja, osim u SAD.
Energetski kablovi Za sve gore navedene punjače.
Video kabel Strogo opcija – to može biti zabavno za povezivanje fotoaparata ili mp3 player za video hotel televizora.

 

Sredstva za higijenu
Četkica za zube, pasta za zube
Dezodorans
Sapun Mali bar u plastičnoj kutiji, neki jeftini hoteli zaboraviti sapun.
Krema za sunčanje Može biti teško dobiti u nekim zemljama.
Insect sprejevi Na temelju velike količine DEET, posebno u tropskim područjima malarije.
Toaletni papir Vidi sapun – vjerojatno nije potrebno.
Mali ručnik Ditto.
Aparat za brijanje Ako je električni, sa punjačem.
Čepići za uši *
Oii *

 

Lijekovi
Ibuprofen Protuupalno.
Immodium Protiv proljeva.
Flastere
Sredstvo za dezinfekciju
Voltaren
Lariam Protiv malarije, ako je primjenjivo.

 

Odjeća
Cipele za hodanje Koje ste slomljena u pažljivo. Nikada ne donose nove cipele.
Sandale U vrućim zemljama.
3 para pantalona Volim tankih sa patentni zatvarači koji pretvoriti u kratke hlače. Idealno bi bilo imati džep dovoljno velika da držite vodič knjigu, i siguran džepa za vaš fotoaparat i druge dragocjenosti.
Kupanje gaće
Donje rublje za nedelju dana Da li praonica tjedno.
4 Košulje Dugih rukava, kratkih rukava, ili bez rukava ovisno o temperaturi. Pokušajte sport majice koje wick znoj daleko. Pamuk samo upija vodu.
Raingear Ako postoji opasnost od kiše. Ja koristiti lagan i mali Goretex paket.
Širokog oboda šešira Za tropskim zemljama. Obično lako kupiti lokalno ipak.

 

Razni
Katanci Dovoljno mali da zaključa rajsferšlusi vašeg ruksak. Dva seta ključeva. Ne zaključavajte prijavljene prtljage kada leti.
Swiss vojni nož Za piling voće. U tropskim zemljama morate oljušti sve voće. Možda kašiku.
Sunčane naočare
Pederuše * Zgodan ali skloni krađa, ne može držati dragocjenosti u njemu nakon dolaska.
Novac pojas * Gdje držiš vrijednosti: pasoš, kartice, ulaznice, većina svoj novac, i vaš dom ključ.
Žrtva novčanik * Za male količine novca da plate ulični prodavači i sl. Dopunite od novca pojas, ali ne držati dragocjenosti u njemu, novčanike može dobiti ukraden.
lagan ruksak Malo više nego čvrst plastična vrećica sa naramenice, ali koristan za nošenje vode ili druge stvari u toku dana.
Unutarnja vreća za spavanje Od svile, izuzetno mali i lagan. Korisno samo ako planirate spavati u grubim mjestima kao što je u pustinjama sa ne tako čisto Camel deke.
Mreža za komarce Impregnirani s DEET odbojan. Za Malarija regijama. Treba biti dovoljno velika da spavam pod bez dodirivanja. Također žice na to visi sa stropa.
Ključ za vaš dom

Konačna napomena: spisak elektronike iznad dodaje do šokantnih broj punjača i kablove za napajanje. Ukoliko imate neka iskustva sa lemilicom, možda ćete biti u mogućnosti koristiti jedan punjač za više uređaja dodavanjem dodatnih priključaka. Ako se, međutim, ne znate što radite, ne nered s kablovima snage, to može biti opasno, strujom vi ili zapali vatru, ili uništiti svoju opremu ako dobiješ napon, vataža, ili AC / DC pogrešno! U svakom slučaju, provjerite je li vaš punjači rade s napona na odredište, bilo 110 ili 230 volti. Gotovo svi lagani elektronski punjači mogu nositi oboje, ali stari teške transformator zid bradavice ne.

 

Punjači sa skraćenim kablova i višestrukih utikača
Punjači sa skraćenim kablova i višestrukih utikača

Lonely Planeta ima dobre <ahref = “http://www.lonelyplanet.com/europe/travel-tips-and-articles/76104”> preporuke na pakovanje svjetlo.

Air putovanja i dolazak

Došao je dan i morate napustiti za zračne luke. Provjerite da imate stavke označena zvjezdicom u listi gore na dohvat ruke, kao što je u vašem Pederuše, i pobrinite se da imate osnove kao pasoš, ulaznica, novac pojas, novčanik sa domaćim novcem i / ili bilješke dolara po potrebi na dolazak, olovke, i ključ.

Za velike udaljenosti letova, ja pojavim na aerodromu dva i pol sata ranije, najmanje. Brojač obično se otvara dva sata prije leta, što vam daje dobru poziciju u liniji koji su možda formirani. Onda možete prebaciti rezervaciju sjedala na najbolji mogući sjedište na raspolaganju; vrata agenti su obično sretni pronaći izlaz redove ili sjedala dalje od WC-a. Ja mogu spavati na letove na duge staze samo u prozoru sjedala, sa čepići za uši i nijansi za oči. Ja sam anatomski oblikovane za uši od strane specijalista slušni aparat. Vrlo skupo, ali ne mogu ih nositi udobno za nekoliko sati u isto vrijeme. Imam i drugi set sa ugrađenim slušalicama, koje sam koristiti sa svojim mobilnim telefonom za gledanje filmova. Naslon monitori su strašne.

Proučite vodič knjigu za postupke dolaska. Većina zemlje žele da popunite prijavnica, a možda i izlaz stub i carinske deklaracije. Ponekad se podelili u avionu, ponekad ih nađete u dolasku salonu. Neke zemlje žele da plati naknadu arrival pred staju za imigraciju, kao što je Kambodža. U SAD trebate pokupiti svoj prtljag nakon imigracije i nositi pored carina, prije nego što ga ponovno provjeriti i nastaviti sa svojim let. (Zato preporučujem da nikada ne poveže u SAD-u.) Pobrinite se da pronaći najbolje linije; obično to je najdalje linije od ulaza. Ali nemojte se postroje u pogrešnom liniji, kao što su oni zaista kratka za građane, a korist linije koje su servisirati po dva brojila. Oni će pitati za vašu adresu u zemlji; dati im adrese za prvu noć i ne pokušati objasniti da ćete putovati širom zemlje.

Nakon imigracija i običaja, možda ćete imati sreće i naći bankomat i GSM mobilni telefon kartica dobavljača. Get lokalne novac i najjeftiniji prepaid SIM karticu možete naći; to je obično lako da se napuni. Ne zaboravite pitati za svoj broj telefona, možda želite ostaviti za putničke agente kasnije. Ako ste paranoični, pokušajte ga; Ja sam nedavno dobila pogrešan u Sajgonu i pitala sam se zašto su agent nije zvao …

U Azije i Afrike (ali ne i europskih i američkih) zemljama, sada je vrijeme za svoj prvi kulturološki šok: reklamira. Reklamira su glasni i insistiraju ulični prodavači ili taksista. Oni će hodati do vas i ponuditi vožnju u hotel. Oni mogu uhvatiti za ruku ili torbe i povucite da njihov taksi, autobusom, ili motocikl. Ponekad nisu ni taksi vozačima, ali komisija ajkule koji traže novac za vam pokazati gdje su kabine.

 

Prvo pravilo Adventure Travel: nikad, nikad vjerovati strancima koji vas gnjavila! Nice, pošteni ljudi ne smetam. Većina putnika imaju priče reći o tome da su prevareni prilikom dolaska, po reklamira ubijajući dezorijentiran i ranjive turista.

Umjesto da gledate na prepaid taksi brojač. Možete kupiti kartu, stanite u red na dolazak dvoranu izlaz, a velike su šanse da ćete dobiti iskren vozač. Trebalo bi zapisati naziv i adresu svog hotela i pokazati da sa svojim vozačem dok je on klima glavom energično. Vozači često ne govore engleski jezik, a neće biti u mogućnosti da biste pročitali vodič knjigu karte. Ako nema prepaid taksiji, ignorirati reklamira i pronaći svoj taksi van.

 

Drugo pravilo Adventure Travel: uvijek imaju ideju što je vožnja bi trebalo otprilike troškova (vodič knjiga će pomoći), dogovor o cijeni prije nego što se u kabini, pokazuju novac kako bi bili sigurni da je shvatio (posljedica: nositi male račune) , a vozaču daje komentar sa imenom i adresu svog odredišta, ili idealno fotografiju ako ste uzeli jedan ili naći jedan na webu.

Vi ćete obično naći da je cijena malo viša od navedene u vodiču. Ne možete izbjeći da; Zračna luka vožnje kabine su uvijek skuplje. A velike su šanse da nećete stalo dodatni euro tako da ne gubite previše vremena natezanja.

Ako vozač kaže da je hotel je zatvoren, puna, ili spaljene, prekinuti pregovore i naći drugi vozač. Vozač je vjerojatno pokušava da prevari vas: on će vas odvesti na još jedan hotel ili turistički agent gdje on dobije proviziju. Ovo je vrlo čest, većina putnici su imali taj da im se dogodi.Nakon što je rekao da, mi je jednom rekao ovaj u Delhiju, a vozač je zapravo u pravu! Bio sam toliko nevericom da sam zapravo nalazi hotel prije nego što sam vjerovao vozača. Ali normalno je hotel-je-zatvorena linija je smrtni poklon za prevaru.

Postoji varijanta ovog muljaža da je mnogo teže uočiti: vozač će vas odvesti na još jedan hotel sa istim imenom. Lažnih vlasnici hotela odgovarajući naziv još jedan hotel za kratko vrijeme i ići u ribolov za goste pravi. Provera adresa, ili nošenje web stranice printanje sa slikom hotela pomaže. GPS koordinate su bolji, ali ponekad je teško doći u egzotičnim lokacijama. To je razlog zašto sam se preporučuje rezervacije hotela za prvu noć i uređenje pickup. Divno je vidjeti svoje ime na znak i plove tik uz reklamira. Nemojte očekivati da će vozač biti na vrijeme, možda ćete morati zvati.

Ne ekstrapolirati iz zračne luke prevaranata ipak. Šanse su da su ljudi u zemlji su prijatni i pristojan, i to je samo da su aerodromi (i glavni željeznički kolodvori) privlače dno-hranilice. Vi ćete upoznati puno reklamira tijekom svoje putovanje, ali većina su sretni da samo naplatiti vam malo (pod uslovom da slijedite pravila 1 i 2), da ga sa osmehom.

Prilikom prijave u hotel, u mnogim zemljama hotel će zadržati svoj pasoš dok se ne provjeri. To je normalno, ne brini. Oni će ući u vaše ime, broj pasoša, i broj vize u svojim evidencijama, a na nekim manje Blažene zemalja oni će se registrujete sa policijom. Samo neki vrhunski hoteli ne držiš pasoš.

Nakon provjere u, istraživati grad. Da ćete želite pronaći bankomat da se lokalni novac, i telekom kiosk za mobitel SIM karticu, ako niste to na aerodromu. Vi ćete također žele dogovoriti dalje putovanje. Ponekad to znači dugo čeka na vlak linijama stanici. Možda ćete također žele pokupiti šešir, vodu i ostale stavke koje je potrebno za putovanje. A možda će vam lijepo 12-satni sna nakon transkontinentalne let, pogotovo ako ste skloni jet lag.

Snalažljivi u zemlji

Taksi

U Europi i Americi, taksiji su pouzdani, predvidiv, i prilično skupo. Taksi u manje razvijenim zemljama su različiti. Naći ćete

 • Licencirani izmerene taksiji koji su, u principu, slično zapadne taksije. Tu je i fiksnih troškova po kilometru, što objašnjava zašto se vozači radije da ne koriste metru. Vi ćete vjerojatno morati insistirati. Ako ne, to postaje redovna taksi. Ponekad taksiji su velike limuzine koje djeluju kao autobusi: vozač će pokupiti druge ljude na putu i stisnuti ih u raspoloživi prostor bez milosti. Ako želite takav limuzinu za sebe, možda ćete morati kupiti svih pet sjedala ili kako god vozač pita.
 • Nelicenciranih ili neizmerene taksijima zahtijevaju dogovor o cijeni prije nego što se u, ili su vaše torbe stavio u prtljažnik. Ja im novac pokazuju i stavio ga u poseban džep tako da ne može doći do nesporazuma. Napraviti vrlo sigurni da vozač razumije gdje želite ići. Pokazujući mu položaj na karti ne čini se da radi dobro. A hotel je vizitkartu, ili fotografiju, je savršen. To je razlog zašto biste trebali uzeti sliku vaš hotel ili poslednji autobus ili željezničke stanice, ako ste očekivali da se vrate tamo taksijem. Proglašavajući ime radi manje dobro – nećete biti jako dobro shvatio, bez obzira na to da li je naziv riječ na engleskom ili na lokalnom jeziku. Ova pravila važe za sve sljedeće vozilima previše.
 • Tuk-tuks su samo varijanta taksija. Ćete ih naći širom Azije. Svi oni izgledaju isto. Tuk-tuks su sitne i imaju glasno dvotaktni motor koji pokreće jedan prednji kotač (otuda i ime, tuk-tuk). Oni podriguju plavi dim i prilično čvrsto unutra. Dvoje ljudi s torbama jedva stane u. Unutrašnjost je često bogato ukrašen. A tuk-tuk je u osnovi taksi koji je sporiji, ali ne više opasni manevri.
 • Motori su uobičajene u skorije vrijeme industrijski razvijenim zemljama kao što su Kambodža ili Vijetnam. Možete sjediti na zadnjem sjedištu, stavi noge na podnožje, i držite na grip iza sedla. Čini sasvim siguran, ali to nije baš ugodno za udaljenosti duže od 20km ili tako.
 • Bicikl rikše su spore. Isprobajte ih, oni su zabavni, ali to nije dobar način da se oko. Ja sam ih koristili prilikom kad sam bio izgubljen, ali oni nisu vrlo praktičan.
 • Jeeps se ponekad koriste u udaljenim dijelovima zemlje, ili otoka, otočića, gdje nema dobrih puteva. Vožnja na leđima je vrlo neugodno, i morate držati na čvrsto kada je džip pogodi rupu. Ne vrlo koristan način transporta ili ako postoje alternative.
 • Deve, slonovi, i magarci se ne koriste za prijevoz. Oni su strogo turističke atrakcije. Vi ćete biti iznenađeni kako kratak udaljenosti putovali su nakon nekoliko sati.

 

Putovanje Slon Tuk-Tuk U Bikaner, Indija
Putovanje slon Tuk-Tuk u Bikaner, Indija

 

Autobusi

Za razliku od u Europi ili Sjevernoj Americi, autobusi su obično ne radi o preciznom rasporedu. Ostavljaju kad dovoljno ljudi na brodu. Možete imati odgovarajuću kartu na kojoj piše 10:00, ali neki tip može nazvati iz svog odredišta u 9:30 ili 10:30. Često nema karata, jednostavno platiti dirigent kada ukrcaj, tokom vožnje, ili kada izlaska. Nikada nisam imao da pregovara cijene; oni su fiksne, prilično nizak, a niko ne pokušava da prevari.

 • Minibuseva su vrlo česta u zemljama u razvoju. Imaju negdje između osam i šesnaest sjedišta, uključujući i razne male podstavljene kutije da stane dodatni ljudi. Oni su često beznadežno pretrpane, i oni imaju tendenciju da se gradi za narod kraće od prosjeka Evrope. Autobus je u Belize je prikazano u nastavku je zapravo prefarbali SAD schoolbus, a sjedala su preblizu za odraslu osobu.Glavni problem sa putnički i javnim autobusima je da obično ne znaju gdje se ne zaustave. Čak i ako se povežu dva dobro definirane gradovima, oni će učiniti sve vrste neplaniranih zaustavljanja, cijeđenje u još većem broju ljudi. Pravilno autobuske stanice su često, ali ne uvijek, prepoznatljiv. Ovo je mjesto gdje GPS navigaciju jedinica sa grubom kartu dolazi u stvarno zgodan. Dobra strana je da su hoteli često može organizirati za putnički da vas pokupi ispred hotela; vaša jedina druga opcija je pravi autobusne stanice zato što su drugi stajališta nisu označene.Preporučujem dobivanje sjedalo odmah do klizna vrata. Ovo je sjedište gdje ste najvjerojatnije biti u mogućnosti da se protežu vaše noge. Vi ćete obično imaju staviti torbu u leđa, tako da izvadite vodič knjigu, boca za vodu, GPS uređaj, a drugi stvari koje će trebati rano jer ukrcavanje je obično užurban.
 • Javna autobusi su kao putnički, ali veći, bučniji, često u lošem stanju, a ispunjena dizel isparenja. Vi se obično ne će biti u stanju da shvate rutu, tako da je ovo malo lutrije u gradovima bez dobro definirane autobuske stanice. Oni imaju tendenciju da budu smesno jeftina, ali osim ako ste na jako malim budžetom preporučujem taksi za kratke udaljenosti, ili luksuzni autobus za velike udaljenosti.
 • Luksuzni autobusi su velike zapadne autobusa koji možda vidjeti na bilo kojoj evropskoj ili Sjeverne Amerike autoputu, osim da oni nisu najnovije modele. One su udobne, mirno, obično klima-uređaj, i nikada ne gužva. Morate kupiti kartu, koja će pokazati svoj broj sjedala. Ja uvijek pitati za prozora što bliže prednjem moguće, jer ste više šanse da dobiju morsku bolest u leđa. Čak sam vidio takav autobuse sa ugrađenim WC.”Quiet” odnosi se na autobus. Nažalost, oni imaju tendenciju da imaju video skupova ispred, cijevne audio za ozvučenje, često vrlo glasno. Ponesite čepiće za uši. Luksuzni autobusi su skupi ali vrijedi cijenu, po mom mišljenju. Možete provesti mnogo sati u autobusu, a vi nikada neće biti zatraženo da podijelite svoje sjedište sa drugim putničkim. Vi ćete imati mnogo više prostora. Nikada nisam uzeti takav autobus za putovanje preko noći ipak.

 

Prepuna lokalni autobus U BLIZINI Jaisalmer, Indija IPAK-prazan međugradskog autobusa u Belize
Prepuna lokalni autobus u blizini Jaisalmer, Indija Ipak-prazan međugradskog autobusa u Belize

 

Vlakovi

Vozovi su često najudobniji način putovanja u zemljama u razvoju. Vlakovi su često sporiji od autobusa, ali vozovi imaju pragovi i možete kretati. Ponekad vam se izbor između spavač stolicu, “težak za spavanje”, i “meke spavanje”, ili sličnih imena. Ono što je bitno je broj ležaj po pregrade. Ja obično idu za najskuplji krevet mogu dobiti za noćenje vozove – razlika u cijeni je obično mali i da bolje spavate. Morate imati uši i nijansi za oči, staze su često neravan.

Za vlak izlet do nekoliko sati preporučujem druge klase ipak. Vi ćete dobiti priliku razgovarati sa mještanima. Šanse su da će biti vrlo zanimljivo i željan za razgovor s tobom. Jednom sam razgovarao satima sa starom budistički monah u blizini Ayuthaya u Tajlandu, koji je bio zadovoljan da isprobam njegov engleski. Vi ste u zemlji da nauče kako ljudi žive, zar ne?

Vlak karte obično treba da se kupiti u pretprodaji, često na prethodni dan ili najmanje 24 sata unaprijed. Potražite u vodiču. Nažalost, možda ćete morati stajati u redu za neko vrijeme, pogotovo u velikim gradovima. Zapišite naziv svog odredišta, dan i vrijeme, i klasa kao što je prikazano na rasporedu vlak, jer teško da će govoriti engleski službenik. Neki hoteli mogu organizirati vlak izleti za malu naknadu; ovo je vrijedan trošak.

 

Ujedinjenja Express U Hue, Vijetnam Atmosfera na daljinu Vlak u Tajlandu
Ujedinjenja Express u Hue, Vijetnam Unutrašnjost na daljinu vlak u Tajlandu

 

Smještaj

Obično odabrati hotel za narednu noć dan ranije. Možda ću ostati još jednu noć, ako mi se mjesto, ili izabrati novi iz vodič knjige i zovu, koristeći mobitel karticu GSM. Budući da sam nikada ne putuju u glavnoj sezoni, obično ja dobiti besplatan boravak s prvih nekoliko poziva. Postoji rizik, međutim, da je vodič knjiga je toliko popularan da su svi hoteli navedene napuniti pravi brzo a sve ostalo je prazno. To ne može povrijediti pitati hotel koji vam najviše odbija za preporuku. Također pitati hotela koji trenutno borave u. Često su sretni da vam pomognemo.

Ako sve drugo propadne, možete otići tamo i pitati slepo autobusne stanice reklamira. Vi ne možete dobiti svoj prvi izbor, ali nećete spavati na autobuskoj stanici. Ja sam rijetko pronašao interneta da bude mnogo pomoći – uobičajenih oglasi imaju tendenciju da se pokaže samo poslovna putovanja u top-end koji mogu priuštiti popis, ali ne želite da se vrijeme odmor provesti u poslovnom hotel!

Prilikom odabira hotela, ja prvo pogledam na lokaciji. Ako planiram napustiti rano ujutro, ja ću odabrati lokaciji u blizini autobusne ili željezničke stanice, ali inače ja ću pokušati pronaći lijep prometnoj lokaciji u centru grada od kojih mogu doći znamenitosti i restorane. U tropskim zemljama, u dobrom hotelu izgledam za klimatizaciju, ali u jeftinom hotelu volim običan ventilator jer je A / C jedinica je vjerovatno biti glasni i smrdljivi. Takođe želim vrući tuš. Također sam prednost popularna mjesta na kojima sam očekivati susrete s drugih putnika. Na telefonu sam pitati za najlepši sobu; Ne želim sobe bez prozora ili sobe suočava sa pruga.

Jednom na recepciji, osmijeh i pitati za lijep i miran boravak s puno svjetla i dobar pogled. Osim na top-end hoteli razlika u cijeni je obično mali. Jednom, u Udaipur, ja nadograđen iz vlažnoj i tamne prizemlju pećina na malo penthouse sa svojom terasom i pogledom na vrt i jezera, po istoj cijeni. Ako putujete u off-sezone, velike su šanse da postoje mnogi raspoloživih soba, a vi se ni na koji način dužni da biste snimili prvu sobu oni nude. Višim katovima su obično bolje, ali u nekim gradovima postoji problem s pritiskom vode tamo. Provjerite imate li ručnici, sapun, i toalet papira.

Nije me briga puno za doručak. Velike su šanse da ćete dobiti bolju hranu u restoranu. U nekim udaljenim mjestima u hotelu će biti jedino mjesto za hranu, iako. Ako idete na takvim mjestima, to je dobra ideja da se donese vodu i možda nešto hrane, kao što je peelable voće. To nikada ne može povrijediti da nosi bocu s vodom, jer ne možete piti vodu iz slavine.

Hrana i zdravlje

Ako putujete uzeti ozbiljno, a ne samo kao prilika za fotografiju, onda ćete želite istražiti lokalnu hranu. Posebno u razvijenijim zemljama ćete naći zapadne hrane. Postoje četiri McDonalds u Veneciji, ima 7-kola svuda Tajland, a tu je i Starbucks u Zabranjeni grad u Pekingu. Čak iu lokalnim restoranima ćete naći pizzu, špagete, i hamburgere u mnogim varijacijama i pravopisa. Ali, nikada nećeš jesti tamo.

Kuhinja jedne zemlje je kao zanimljiv za istraživanje kao hramovi. Naći ćete voća, povrća, začina i da nećete naći kod kuće, ili se umanjilo od dugog transporta. Naravno bićeš pronaći mango, guava, ili kokosa na svom lokalnom supermarketu kod kuće, ali oni su bleda senke eksplozija ukusa ćete naći u tropskim zemljama u kojima rastu divlje. Šetnja po guava koš, a vi ćete biti zapanjen fantastičan miris. Voće, posebno, je lako naći u bilo kojem domaćem tržištu, a vi ćete te svuda, čak iu najsitnijim selima. Vi ih ne kupuju u supermarketima, a zapravo možda ne vidim ni jednu supermarket tijekom čitave svoje putovanje.

 

Treće pravilo Adventure Travel: ne piju vodu i ne jede voće neoljušten jer možda dođe u kontakt s vodom.

Mango, ananas, marakuja, lučice, i mnogi drugi moraju biti oguljene prije jela, što ih čini sigurnom. Ostalo voće, kao što su jagode ili grožđa, na žalost off-granica. Baš kao što ne možeš piti vodu iz slavine u zemljama u razvoju, ne možete jesti voće neoljušten bez rizika ozbiljan slučaj dijareje. U Immodium droge sam preporučila može zaustaviti simptome, ali ćete i dalje biti bolestan za barem jedan dan. Budite oprezni čak i sa peelable voće – Ja sam jednom vidio lubenice na prodaju u Istanbulu koji su držani “svježe” bušenjem malu rupu u njih i njihovo skladištenje u slane vode zbirnih na rubu ceste … U zapadnim zemljama, ovaj problem ne postoji na svim; vode iz slavine u Berlinu ima bolji ukus i sigurniji od većine voda u boci.

Ja nikada nisam imao problema u restoranima, uz malo predviđanja – salate ovdje će vjerojatno su isprana sa vodom iz slavine, a kockice leda će su napravljeni od vode iz slavine previše. Ulični prodavači su u redu, kao i, jer možete vidjeti kako se priprema hrana. Ja nikada nisam otišao što se tiče kupnje hrane ili pića koji se prodaju u plastičnim vrećicama. Izbjegavajte neupakovane sladoled, i na stvarno sumnjivo mjestima uvid u pečate plastične boce vode kako bi bili sigurni da nisu dopunjeni.

Ako putujete u muslimanskim zemljama, provjerite datumi mjeseca Ramazana. Muslimani ne mogu jesti između zore i zalaska sunca za vrijeme Ramazana. Osim ako su muslimani previše ste ne obavezuje, ali ćete imati teško pronalaženje hrane, a ako to učinite, riskirate vrišteći djeca ističući svoj “greška”. Pokušajte da diskretno piti iz boca vode. Svaki zalazak sunca je veliko slavlje i restorana se pakuju. Ja ne preporučujem da se izbegne Ramazana, ali to je gnjavaža nakon nekoliko dana.

Hrana nije vaš jedini zdravstveni problem. U Malarija regijama, izbjegavati izlaganje na komarce nakon zalaska sunca, po borave u zatvorenom prostoru, nosi duge rukave i hlače, a primjenom DEET insekticida na odeću. Postoje posebni DEET sprejevi za odjeću koje ne miriše, a trajati dugo vremena. Trebalo bi također natopiti komarce u posebnim DEET rješenja dizajnirana za tu svrhu, a koriste komarce kada spava. Obustaviti neto sa plafona i ugurati pod rubova madraca, tako da nećete ga dirati noću. Nažalost, zrak ne cirkuliše slobodno ispod mreže, pa ako je već vruće i vlažno neto čini još gore. Srećom rizik malarije u gradovima i na moru je vrlo nizak, ali je problem u udaljenim regijama.

Također izbjeći kupanje u jezerima, rijekama, a bazeni s stagnira ili sporo tekuće vode. Ona omogućava da se razmnožavaju insekata, što stvara opasnost ne samo za malarije, već i Denga i sve vrste gadan crva koji ulaze u vaše tijelo kroz kožu. Pogledajte vodosanitarije stranici Svjetske zdravstvene organizacije za više informacija.

Kada pješačenje, krpelja može biti problem, čak iu zapadnim zemljama. Oni mogu prenositi Lyme i drugih bolesti. Kada ugrizao, izvadite krpelja hvatajući glavu s pinceta i lagano uvijanje ga. Nemojte vući, ili glava krpelja će ostati u ranu. Očigledno, nikada dodirnuti divlje životinje, a posebno ptice i psi. U nekim regijama, kao što su američki nacionalni parkovi, uzeti medvjed upozorenja vrlo ozbiljno i sakriti hranu, i druge predmete koji miris, kao što su paste za zube, u medvjeda ormarićima ili na visokim granama ili polova.

Ovo je nepotpun i neprofesionalni lista. Uvijek pitajte doktora o zdravstvenim rizicima na odredište, nekoliko mjeseci prije nego što ostaviti tako da je dovoljno vremena da primi Vakcine. Neki zahtijevaju više snimaka.

Sigurnost

Postoji niz rizika koje morate biti svjesni.

Saobraćaj

Ovo je vaša glavna briga. Blago rečeno, saobraćaj zakona dobiti manje pažnje u zemljama u razvoju nego oni kod kuće. Pripremite se da se nađete u ludo trubeći vrtlogu motocikala, automobila, kamiona, autobusa, i životinje juri slučajnim pravcima sa malo obzira za pravilno stranu ceste, semafora, a suprotnog pravca.

Srećom stepen haos je obrnuto proporcionalna prosječna brzina. U gradovima jugoistočne Azije, često ćete naći maksimalnu brzinu od 30-40 km / h. Dakle, ako ste svesni svog okruženja, moguće je da se pravo ući u gustu saobraćaja, po svemu sudeći u ukupnom nepoštovanje vrtložne haosa, u opuštenom sporo, i gledati saobraćaja oko vas kao roj riba . Ne zaboravite pogledati na drugim uplašeni turisti na rubu ceste, očajnički traže sigurnu jaz koji nikada neće pojaviti, uz omalovažavanje iskusan expat. Nažalost, nisu svi obraća pažnju, tako da uvijek gledamo svako vozilo u rasponu stvarno tijesno za iznenadne manevre, a ne raditi nagle manevre sebe. Vidio sam nekoliko nesreća, a loše uništiti i vozila na strani ceste.

Situacija postaje mnogo gora izvan gradova. Ćete vidjeti ogroman i smiješno preopterećen kamiona miniranja prošlosti bicikliste bespomoćno sa inča na pretek. Nikada nisam vozio ili prešao svoje vozilo izvan gradova u tim zemljama, a ja stvarno ne preporučujem ga unutra gradova ni. Ja sam jednom ušla kratak tunel u Seulu u Južnoj Koreji na biciklu, a kad sam se pojavio na drugoj strani našao sam se na uzdignutom autoputu bez izlazne rampe dok se ne završio na raskrsnici oko četrnaest-trake, gdje su svi kretao u drugom smjeru. Približna jer nema oznake trake – oni će biti sigurni da se zanemariti. U Egiptu su označili staze, ali tri saobraćajne trake može vidjeti pet traka automobila. Također pazite automobila parkiranih u curvy tunelima ili u sredini ceste. U Kairu sam se jednom vozio sa arapskog prijatelja, a kad smo je želio da muzej je zaustavljen u sredini osam traka ceste pravo na dvostruko žutu liniju, a uručio ključeve saobraćajni policajac sa pet kilograma imajte na umu, tražeći od njega da se pazi na to. On je učinio.

Policija

U Evropi, vi praktično nikada vidjeti vojnika, vojske, ili naoružana policija. Ako vidite policajca, on će biti sretni da vam pomoći. Ne postoje ograničenja na ono što možete uzeti slike ili gdje možete ići, sve dok se ne popne ograde ili otvorenih vrata. To nije tako u mnogim stranim zemljama.

U zemljama u razvoju, vojne i policijske ako ova se razlika, teži da bude važna sila u vladi. Čak i napredne demokratije kao Tajland nisu sigurni od vlastite vojske. Oni imaju mnogo energije, što može prevesti na ograničenja i muke za turiste, a povremeno neočekivano naknade koje je teško razlikovati od mita. Veoma veliki komad centru Hanoj je zabranjeno i rezerviran za vojsku; u Marakešu ne možete slikati kraljevskog dvora, osim pred ulaznim vratima i ako pokušate vojnik će vam izbrisati sliku; u Srinagar u Kašmiru svim većim raskrsnicama i brojne ceste kontrolne punktove su čuvali vojnici sa mitraljezima i ne možete hodati bez vodiča, u Egiptu mladići turističke policije sa svojim ogromnim bajonetom puške pazi svakom koraku, u Sankt Peterburgu težak uniformisanih žena čuva metro stanice za sprečavanje turista iz slikanje, a u mnogim zemljama ne možete slikati “strateških postrojenja”, kao što su željeznički kolodvori, mostovi, vojske, ili zgrade vlade.

Šanse su da nećete primijetiti ovo puno, ali to je dobra ideja da obratite pažnju na upozorenja da ćete naći u vašem vodiču. Dobra stvar je da su ove zemlje često ovisi o turističkom novac dovesti u zemlju, i da će pokušati da stvari kao glatka i siguran kao moguće. Vi ste vjerojatno mnogo sigurniji u Hanoju noću nego u Los Angelesu, dok se ne prekrše pravila. Ozbiljna djela mogu varirati od Prelazak van zebre na posjedovanje ilegalnih droga – ovo drugo može li sletjeti u prljavoj pretrpanim zatvoru već godinama bez šanse pomoć iz svoje ambasade!

Krađa

Vaša primarna briga će imati svoj novčanik, mobitel, kamera, i druge dragocjenosti ukradeno iz džepova dok ste zurenje u hramu ili na tržištu. To je razlog zašto ne treba nositi dragocjenosti u lako dostupne džepove. Nikada ne držite nešto vredno u zadnjim džepovima. Prednja džepa su bolji, posebno ako su patentnim zatvaračem, ali ne i stotinu posto siguran ni. Samo držite fotoaparat i žrtva novčanik u džepu.

Žrtva novčanik je stari novčanik koji sadrži malu količinu novca da plate uličnih prodavača ili taksisti. Ne sadrži veće račune, ATM ili kreditne kartice, ili druge dragocjenosti. Ideja je da nije bitno ako puno ljudi vide, ili ako je izgubljen ili ukraden. Ako nosite kameru, ili koriste veliki broj malih flash kartice, ili rezervnu kopiju slike na hard disk svake večeri, tako da ne gubite Irreplacable slike ako se fotoaparat ukraden. Ja uvijek nosim drugi stari kameru tako da ne mogu ići na slikanje; Jednom sam imao kameru ukraden u Tajlandu, a jednom moja kamera provalio u Maroku. Uvijek ugurati traku kamere u svoj džep s kamerom.

Vaša vrijednosti treba biti u hotelski sef li hotel je pouzdan. To će vjerojatno zadržati pasoš ionako. Na putu sam nositi dragocjenosti u struku džep da sam držati pod mojim pantalonama, sa strane tako da ne smetaju prilikom hodanja ili sjedeći. To je dovoljno velika za pasoš, bankomat i kreditne kartice, moj dom ključ, puni blic kartice, a povratne karte. Ja zamotati pasoš i ulaznice u tanku plastičnu vrećicu tako da se ne smoči. Ja također držati male zalihe novca na nekoliko mjesta, na teoriji da je malo vjerovatno da će sve biti ukraden u isto vrijeme, tako da mogu barem doći do hotela. Ja često nosim stomak torbu, ali to je tako izložen da sam ga koristiti samo za hranu, rezervne baterije, mali odjevnih predmeta, i druge stvari koje ne trebaju biti zaštićeni.

Torbe u hotelu nisu sigurni ni. Čuo sam nekoliko izvještaja torbi traga, ili stvari koje su ukradene, iako to nikada nije desilo. To ne bi trebao biti problem u dobrom hotelima, i nikada nisam doživio ili čuo od problema s torbama u autobusu teret uvalama. Torbe sprovodi sa sobom na vozove ili autobuse su u opasnosti, iako dok ga ne gledamo, ili spavanje. Nosim par malih brave za zaključavanje patentni zatvarači na oba kraja torbu. To će nikome držati iz smanjujući otvorene torbe, ali to će odvratiti casual lopovi. I ja imam mali čelični kabel za zaključavanje torbu prtljaga regali na vozovima i autobusima.

 

Hidden struk džep Zaključavanje ruksak patentni zatvarači
Hidden struk džep Locking ruksak patentni zatvarači

Ali ne dozvolite da rizik od krađe previše brinete. To mi se dogodilo samo dva puta, a gubitak nije bio velik i ni na koji način čuvaju me od nastavka putovanja.

Prevare

Prevara je shema za prevariti vas iz vašeg novca. Onu koju su najčešće vidjeti jesu taksi prevare, posebno na aerodromima i velike željezničke i autobusne stanice. Već sam spomenuo pravila za uzimanje taksi ili motocikl – slažu na odredište, idealno pomoću fotografija ili pismenu napomenu, dogovoriti o cijeni, pokazuju novac ćete platiti, a tek onda im dati svoje torbe ili dobiti u automobil ili na motoru, i samo razgovor sa vozačem, ali nije tout.

Ako rezervirate bilo koju vrstu turneje, sasvim je vjerojatno da osim odredištu postoji niz odmorišta da samo tako dogodi da u suvenirnicama ili tvornica zanatske. Možete sasvim sigurno zanemariti trgovine, vi ste bolje pronalaženje vlastite tržišta. Ali budite sigurni da svaki povratak tura ste rezervirali ostavlja dovoljno vremena na svojim odredištu! U suprotnom, možda ćete naći da je osam sati turneje ostavlja samo sat ili dva da razgledamo ili plivati, a ostatak vremena ste zarobljenik publike za reklamira.

Ali, to je sasvim normalno, a ne prevara, ako se “dva dana, jednu noć turneje” označava popodne, spavanje, a nekoliko sati ujutro, a ne dva puna dana. Pitajte za detaljan plan puta prilikom rezervacije, u pisanom obliku, tako da neće biti razočarani.

Svako ko vam govori o Gems je prevarant. Oni obično vam reći o njihovoj ujaka Gem Shop, i kako možete kupiti dragulja u njegovoj radnji, ili neki “fer”, jeftino i prodavati ih za duplo cijenu kod kuće. Ovo je očigledno glupost. Osim ako ste stručnjak, nećete moći reći vrijedne od bezvrijedne kamenja. Ako je bilo stvarno toliko novca da bude od prodaje dragulja u Evropi da bih to na svoju ruku; nema mjesta na planeti gdje DHL, UPS, et al. ne može kretati robu. Tepisi su prilično ista stvar. (To je rekao, jednom sam kupiti tepihe u Kašmiru na sjeveru Indije, ali sam istraživao tepiha prije nego što sam otišao tamo i moglo suditi kvalitetu, i ja potražio prodavca sebe i da ne prati a tout.)

To obično ne sami proizvođači koji pokušavaju da vas da unesete trgovine. Reklamira to. Reklamira su glasni i uporni ljudi koji počnu govoriti da ste na ulici – uvijek znak upozorenja, nikada slijedite jedan od ovih ljudi, bez obzira koliko poena izgledaju! Oni bi vas odvesti u dućan i dobije proviziju, koja se efektivno dodaje na račun. Oni će ležati besramno da vas kukast. Nakon što nam je rekao jedan tout na uglu Imperial Palace u Bangkoku da je palata je zatvoren danas, dok su turisti je jurilo pored nas. On je pokazujući na zatvorena vrata, tako mi je žao, ali nije mogao nas odvesti na pravično Gem …

Tu su i prevare uključuje autobuse koji se mnogo duže nego što je obećao, i odvesti vas samo preskupi restorani i hoteli koji su dizajnirani da masovno prepunjavanja, u maksimalno nezgodno vrijeme. Najbolju odbranu protiv ovog je da ne vjeruju nikome obraćamo Vam se i nudi dogovor, znajući normalne cijene i vremena putovanja, i nikad ne vjerujući ponude koje su previše dobro da bi bilo istinito. Na dnu kraju dobijete ono što ste platili – najviše.

Dok ste prilično teško da će postati žrtva krađe ako ste razumno oprezni, vi prilično sigurno biti gnjave po reklamira na bilo kojem mjestu da vidi puno turista.

Novac i shopping

Ali kako možete ići u kupovinu bez borbe svoj put kroz povorka od reklamira? Vaš odbrana je potpuni nedostatak suradnje. Razgovor bi trebalo ići nešto ovako:

   Pozdrav gospodine doći kupiti nešto!
   Ne hvala.
   Vrlo jeftino!
   Ne hvala.
   Gdje si?
   Ne hvala.
   Koja zemlja?
   Ne hvala.

U tom trenutku razgovor umire zbog nedostatka konstruktivne razmjene informacija. Budi dobar, osmijeh, nositi malo blesavi izraz lica, ali ne govori ništa drugo osim “hvala”. Ako slip i reći im da ste iz Njemačke, oni će neminovno imati brata u Frankfurtu (znaju to ime jer je to glavna zračna luka), a vi ćete imati problema drži ih. Osim ako, naravno, imate srednju crtu i dovesti ih na. Moj omiljeni odgovor za “odakle si” pitanje je Andora, vrlo mala zemlja u Pirinejima, dok nisam upoznao Muškarac u Indiji koji je zapravo znao. Sada je Olympus Mons. To je najveći poznati vulkan, a ostavlja ih pogađanja koji grad njihov brat bi trebalo da bude od. I korisno dodati “Znate, na platou Tarzis”, ali ovi momci jednostavno ne znam geografiju na Marsu.

Primijetit ćete da je nakon nekoliko dana u zemlji, da ćete biti na meti sve manje i manje od reklamira. To mora biti neki šestog čula s njihove strane da im govori da ih znam šta su, i izgradili odbranu čini uspjeh teško. Poslednji voz obrana je ostati u blizini očigledno manje iskusnim turista, na teoriji da ne treba da prestići lava, potrebno je samo da prestigne drugim ljudima …

Kada potrazi za suvenire, prvo saznati što tržište ste vjerojatno da ih dobiju. U blizini glavnih spomenika ćete vjerojatno dobiti najviše muke i najgore bavi jer toliko ljudi kupuju slijepo za svaku cijenu. Vi ćete morati balansirati ovo – udaljiti predaleko od turista i neće biti bilo kakve suvenire. Nemojte se bojati da se istraži Souq, ili bazar, ili na tržištu naći malo tezge u leđa gdje oni nisu specijalizirani za varanje turista koji se plaše da druže. Ponekad hodati u, odbaci vlasnika koji će neminovno rasti kao lešinar i pokušavaju blokirati vaše bekstvo, s kratkim, ali firma “samo gledam”, i izaći ako ne dobije hint.

Pa šta ako ste našli nešto? Nema cijenu. Nikada jest, to je izmišljotina Zapada. Dakle, vi sakriti svoj interes, pokupiti nešto drugo i pitati za cijenu. Pogledajte razočaran, malo cjenkati, pogledajte na izlazu. Pokupiti nešto drugo, ležerno pitati, cjenkati malo više, gledajte ponovo razočaran. Na kraju pitati o vašem pravi izbor, pitaju “i ovaj jedan”, kao da ste bili oko napustiti jer ništa u ovoj gomili đubreta bi mogao biti dostojan bilo više od vaše pažnje. Ako je to ipak previše, ponoviti na drugu radnju; uvijek možete vratiti kasnije. Prodavac će znati točno što radite, ali on neće pokušati da vam naplatiti toliko.

Ali pamtiti odnosa. Ne cjenkati s nekim siromašnim ulični prodavač da spasi nekoliko centi. Vidjet ćete platiti više od lokalnog, ali to je u redu, možete priuštiti. Ja ne želim biti prevareni preko bezvrijedan junk koji košta više nego što bi kod kuće, ali sam priznati da je često teško za život njih i ja mogu odvojiti malo više novca dok je dogovor fer. Vi ćete morati kupovati oko za neko vrijeme da se uspostavi ono što je pošteno, a što nije. Neki muzeji službeno naplaćuju veće naknade prijem strancima, ponekad znatno više, ali ja razumijem zašto to rade i da ne osjećaju prevareni. Ako mogu dobiti u pet eura, a mislim da je vrijedno toga, neću osjećati loše ako lokalni plaća samo pedeset centi.

Zatim, tu je i pitanje tipova. Ja sam uvijek sigurni o tome. Vodič knjiga obično nudi savjeti: koji očekuje napojnicu, a postotak. Ponekad Savjeti su neobična i da će izazvati embarassment, a ponekad i ljudi će glasno zahtijevati jedan. Desetak posto u restoranima je dobra polazna točka. Deset posto za izmjerene taksi diskovi su zajednički, ali ako smo se dogovorili o vozarina to je ono što ja platim, bez dodavanja savjet, osim ako neki izuzetna usluga kao što su na čekanju je bio uključen. Duplo vrh u SAD. Mrzim kada hotel bellboys obavljaju nepotrebne usluge za napojnice, nikada ne možete reći šta se očekuje u stranoj zemlji, tako da nosim svoju torbu. Ako vozač će glasno tražiti savjet na vrhu ugovorene cijene, a ja nemam naznaka da je to uobičajena praksa, ja odbijam. Oni znaju kada treba da se povuče. Uvijek biti čvrsta, nikada neće biti zastrašeni, i nikad se naljutim.

Fotografija

U nedjelje na svoj godišnji odmor će vjerojatno biti dragocjen uspomena kasnije. Ako poželite lepe slike. Ne razumijem ljude koji snap slike sa svojim mobilnim telefonima, jer to je sve što su mislili da donese. S druge strane, osim ako ste profesionalni fotograf, ne preporučujem veliki SLR sa stativa i torbom punom objektiva, bilo zato što je potrebno spontanost iz slika. Vi ćete želite da se brzo povući kameru iz džepa i snimite sliku u roku od sekunde. To bi trebao biti dobar fotoaparat, ali kompaktno nužno znači kompromisa u pogledu kvalitete. Ali, želite samo uspomene, dovoljno dobro da okvir i objesiti na zid, ali ne i da se proda.

Nažalost, ja sam trenutno ne (maj 2008) svjesni fotoaparat koji odgovara opisu. Ako poželite

 1. A velikim senzorom i svijetlim objektivom tako slike snimljene u manje od savršene uvjete osvjetljenja nisu bučni ili zamućene.
 2. A širokougaoni objektiv tako da možete slikati mjesta ili zgrada koje ne možete udaljiti od veoma mnogo. Čuvajte se paralakse na snagu kada naginjanjem fotoaparata gore ili dolje, iako. Sve ispod 30mm (35mm referenca) je dobar širok kut.
 3. Veliki Tele asortiman. Na moj zadnji turneji sam imao 280mm (35mm referenca) objektiv (10x zoom) i imam super slika ljudi koji nisu shvatili da su se fotografisali. Možete dobiti sjajne portrete s druge strane ulice na taj način. Vrlo malo kamera ima takav dug zum ipak.
 4. Antishake. Svi moderni fotoaparati imaju jedan. Bez toga, ne možete uzeti tele slike bez stativa.
 5. A robustan slučaj da izbjegli oštećenja objektiva, a poklopac baterije i izaberite Režim točka i druge tipke da neće slučajno otvoren ili okrenuti kada ste izvucite ga iz džepa, ili se slučajno pritisne kada držite fotoaparat u jednoj ruci. Gotovo sve kamere ne loše. Ja donijeti teške traku ili ljepilo popraviti režim točka na mjestu. To je izuzetno neprijatno da vidi veliki motiv, izvucite fotoaparat iz džepa, pritisnite okidač – samo da otkrijete da je ekran kaže: “modu točka je u pogrešnom položaju” ili izlaže 15 sekundi ili je u nekim izbornik gdje je okidač nema efekta.Panasonic inženjering je posebno glupake.
 6. SD flash kartice. Izbjegavajte vlasnički kartice poput xD ili Sony MS. Vi ćete dobiti veliki SD kartice jeftino bilo gdje u svijetu, a također možete pronaći čitaoce bilo gdje. Izbjegavajte 4 GB SD kartice koje ne nose SDHC logotip.
 7. Potpuno ručna kontrola za fokus i ekspoziciju. Autofokus često se fokusira na pogrešne stvari, kao što je ograda umjesto životinje u zoološkom vrtu, a automatska ekspozicija je teško predvidjeti i dobiva stvari pogrešno u teškim situacijama, kao kada snimate sliku posredno lit soba sa neba i vidljive . Skala podešavanja ekspozicije je nije zamjena.

Nažalost, posljednji uslov je ubica. Čini se da su svi sadašnji kompakta pao priručnik režima, i sirovi režim previše što bi omogućilo popravljanje loše obrade kamera kod kuće. Vaš najbolji izbor čini se da je Canon G9 u ovom trenutku, iako je teška i nedostaje širokougaoni objektiv.Koristio sam Panasonic TZ5 na moj zadnji put, ali je bio razočaran – svoje leće je fantastičan (od strane Leica), ali je u potpunosti ne kriterijume 5 i 7, i slike često izgledaju isprano. Prijatelj koristi Leica M8, koji je savršen u svakom pogledu, ali veličine (iako je maleni u odnosu na druge SLR). Možda bih trebao putovati s pro kamerom tako i kompaktan u budućnosti. U svakom slučaju, da se naviknem na kameru prije nego što ostaviti da biste dobili osjećaj za ono što radi, a šta ne, uključujući rezolucije, kompresija, režima boje, kompenzacija ekspozicije, zamućenje, i tako dalje. Igrajte se sa svim kontrolama i usporedite rezultate.

Donijeti najmanje tri baterije i dovoljno flash kartice, tako da nikada nećete morati brinuti o očuvanju prostora. 16 GB SD kartice su vrlo jeftini; male kartice imaju prednost da ako vaš fotoaparat bude ukraden, nećete izgubiti sve svoje slike. Svake večeri, ja kopiju svih mojih slika na moj mobilni telefon: Android mobilni telefoni sa mnoštvom-sposoban USB port (“OTG”, u pokretu) može čitati podatke iz eksterni čitač SD kartica, a “Nexus Media Uvoznik” aplikacija čita samo nove slike pročitajte u odnosu na prethodnu backup. Provjerite Internet; mnogi jeftini telefoni ne podržavaju OTG. Imam 128GB micro SD karticu u telefonu tako da nikada ponestati prostora. (Pre Android, ja sam koristeći Archos media player, ali mediji su igrači zastarjeli.)

Ovo mi je jednom spasio kad sam imao kameru ukraden, izgubio sam samo slike snimljene u jutarnjim satima. Također, imam nekoliko puta sreli putnika koji su izgubili slike zbog grešaka, i ja sam imao SD i CF kartice idu loše o meni i izgubiti slike sve od sebe. I nekoliko filmova na telefonu pomoći prolazi dugo vožnji! Također možete kupiti “tenkovi sliku” dizajniran za tu svrhu, ali one koje sam se odjavio su glomazni i skupi; i ne mogu udvostručiti kao muzički i video player.

 

Slika iz mrtvog SanDisk Ultra II SD karticu Izrada sigurnosnih kopija slika
Slika iz mrtvog SanDisk Ultra II SD karticu Izrada sigurnosnih kopija slika

Razvio sam neka pravila za stvari koje ću uzeti slike. Postoje razglednica slike naravno; vi ne možete dobro posjetiti Pariz, a ne donijeti sliku Ajfelovog tornja kući. Ali, to su obično neće biti svoje favorite. Razmišljajte o fotoaparat kao dnevnik: slikaju stvari koje igraju ulogu u vaše putovanje, kao što su hotelske sobe ili vozila, ili ljudima koje upoznam. Kod kuće sam često gledam slike sa PS3 spojen na HD projektor, i sam se našao zumiranja na detalje, svo vrijeme. Tako da sam sada uzeti puno više slika detalja, i puno manje panorama slike. A fotografija s ljudima u njoj je uvijek živ više od jednog sa samo drveće i zgrade, ali ponekad ljudi protive koji se slikaju, ili napraviti lica kada su primetili fotoaparat. (Superzooms dobro doći ovamo.) Ja povremeno uzeti 360 stepeni panorame da sam kasnije štep da Quicktime VR kupola kod kuće, i moja Panasonic TZ5 ima vrlo dobru funkciju HD filmova.

Sastav slika je važno.

 • Pobrinite se da vaše slike imaju u prvom planu i pozadini, a neki element koji povezuje dva. Imajući u pozadini elemenata izvan fokusa čini fotografiju mnogo više zanimljivih, ali, nažalost, to je vrlo teško sa kompakta.
 • Uzmite jednu sliku po motiv: Ako imate neke zanimljive predmet na lijevoj, a drugi na desnoj strani, uzeti dva slike, ne pokušavajte da ih stisnuti u jednu sliku sa velikim prazninu u sredini.
 • Fokusirajte se na dijelu motiv koji priča priču. Zašto slikati cijele autobusu kada možete uzeti samo prednji sa znakom odredište i možda držač tamjan ili izloženi motor.
 • Uvijek pokušati pronaći najbolji položaj svjetlo. Slike snimljene sa suncem ravno iza vas ili ispred vas gledati ravno i dosadno; pokušati da se na suncu na jednoj strani iza vas i pazite da imate svjetla i sjene igra na svoj motiv. Ujutro i navečer sunce je mnogo bolje nego surovom podne sunca.
 • Koncentrisati na čuvanje horizontu ravno. To je teško s kompakta koji nemaju tražilo, a vrlo malo raditi.
 • Uvijek koristite najvećom rezolucijom slike koja objektiv može riješiti (što je rijetko više od osam megapiksela na kompaktnom). U nekoliko godina ćete naći nešto ali je maksimalno smešno pikselizovane, a možete napraviti bolje otiske kasnije.
 • Postoji bilo koje pravilo ovdje da se slomi, ako je situacija u pravu i ako smatrate da stvara poseban ugođaj.

U muzejima i blizu vojne instalacije kamere često nije dozvoljeno; možete pokušati varanje noseći dvije kamere, ali stražari su obično znaju trikove. Jednom sam imao marokanski vojnik zahtjev da sam izbrisati slike palače vrata. Trik extra kamera radi u Gizi piramide ipak. Ako ste paranoični, poput mene, vi ćete biti u svakom slučaju nosi dodatnu kameru u slučaju da je glavna pauze ili bude ukraden.

Tajna uzimanja savršena slika izvodi hiljadu slika a onda je izbor tri najbolja. Ja često nekoliko slika, ponekad čak 50, od nezgodno subjekata u nadi da će jedan ispasti izuzetnim. Digitalni slike su u osnovi besplatno.

Uz digitalni fotoaparat, možda nađete slikanja kao ludi, brže nego što možete napuniti baterije. Ako nosite tri, kao što sam preporučiti, jedan se uvijek može punjenje u hotelskoj sobi. Mogli biste naići na problem, iako: nekim od hotelskih soba ima priključak pored vrata za držite ključ od sobe, i vaša soba ima moć samo dok je ključ u otvor. Kada odeš, moć se gasi nakon nekoliko minuta. Ako samo ostaviti za doručak, možete odvojiti ključ iz ringa i ostavite daljinca u utor, ali to neće raditi ako ostavite za duži vremenski period i trebaju napustiti ključ na recepciji. U ovom slučaju, često ćete naći da su mini bar, TV set, ili utičnice budilnika nemojte isključivati zajedno sa ostatkom.

Ja ne samo slikati, pišem putovanja dnevnik. Ja koristiti PDA sa fizičku tastaturu, ali mnogi ljudi koriste male papir notebooka. I pretvoriti ih u web stranicama kasnije, ali glavni cilj je stvaranje uspomenu na svoje putovanje. Zapišite sve detalje koje ste primijetili i sve ono što vam se dogodilo. Dnevnik će vam pomoći kasnije, vratio kući, ponovno proživjeti događaje koji bi mogli biti iskustvo života.